open-navfaktor-logo
search
Košarka u 2019.
Krah SAD-a u Kini, noćna mora za Nurkića, Jones osvojila BiH
Košarkašku godinu u Bosni i Hercegovini obilježili su odlični nastupi ženske košarkaške reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo
01.01.2020. u 16:30
get url
text
2. kolo kvalifikacija za Eurobasket 2021 BiH - Švicarska 89:61

Košarka u 2019. godini bila je u znaku Mundobasketa održanog u Kini. Na tlu Azije zaustavljena je dominacija moćne selekcije Sjedinjenih Američkih Država. Doduše, Amerikanci su na turnir stigli bez najvećih zvijezda. Iskoristili su to reprezentativci Španije, koji su nakon 2006. osvojili zlatno odličje, dok je srebro pripalo Argentini. Francuska je u duelu za treće mjesto bila bolja od Australije.

Reprezentacija BiH nije uspjela kroz kvalifikacije izboriti mjesto u društvu najboljih svjetskih timova.

Što se tiče klupske košarke, dominaciju u Evropi potvrdio je moskovski CSKA, osvojivši osmu titulu Eurolige. Na final fouru sudjelovali su još Anadolu Afes, Real Madrid i Fenerbahče.

U najjačem košarkaškom prvenstvu svijeta, NBA ligi, titulu su osvojili Toronto Raptorsi, prvi put u historiji franšize. Raptorsi su u finalnom okršaju bili bolji od Golden State Warriorsa. Vrijedi istaći i da je Portland Trail Blazers našeg Jusufa Nurkića igrao finale Zapadne konferencije protiv Golden Statea, a "Ratnici" su slavili sa 4:0 u seriji i otišli na megdan Torontu. Nurkić nije igrao play-off zbog stravičnog loma noge u duelu sa Brooklyn Netsima 25. marta 2019. godine. Gorostasni bh. centar i dalje čeka zeleno svjetlo za povratak na parket, tako da mu prošla godina neće ostati u lijepom sjećanju.

Drugi bh. košarkaš Džanan Musa prošle sezone "kalio" se u Razvojnoj ligi, a prije nego što je počela nova takmičarska godina u NBA-u, produžio je ugovor sa Brooklyn Netsima, gdje ove sezone ima solidnu minutažu i skroman učinak.

Košarkašku godinu u Bosni i Hercegovini obilježili su odlični nastupi ženske košarkaške reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Izabranice selektora Gorana Loje nakon prva dva kola imaju maksimalan učinak, a vrijedi istaknuti senzacionalan trijumf bh. dama protiv Rusije.

Naturalizirana košarkašica s Bahama Jonquel Jones već je postala miljenica ovdašnje publike i ona uz odličnu Maricu Gajić predvodi ovu generaciju.

Najbolje bh. košarkašice nastavljaju kvalifikacije u jesen 2020.

Muška košarkaška reprezentacija BiH nije igrala mečeve u 2019., ali je saznala rivale u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. Tim Vedrana Bosnića smješten je u grupu H sa Grčkom, Latvijom i Bugarskom. Kvalifikacije počinju krajem februara ove godine.

Široki Brijeg je bio najbolji u muškom prvenstvu BiH. Širokobriježani su u uzbudljivom finalnom okršaju u pet utakmica dobili sarajevske Sparse (3:2). Obje ekipe plasirale su se u Drugu ABA ligu, a njima se uz pozivnicu pridružila i tuzlanska Sloboda.

Igokea je jedini predstavnik BiH u ABA ligi, a od ove sezone igra i u domaćem prvenstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.