Ultramaraton Vukovar – Srebrenica krenuo je jutros iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare ultramaratonaca očekuje se 10. jula, oko 12.45 sati.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tokom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice te podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

- Ovaj ultramaraton povezuje dvije rane, Vukovar i Srebrenicu, a povezuje i nekoliko država, s obzirom da smo prethodnih godina imali ultramaratonca iz Slovenije, dok ove godine imamo ultramaratonca iz Beograda, Srbije - istaknuo je predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. jula, gdje maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km.

Ove godine u ultramaratonu sudjeluju maratonci: Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Duško Štrbac. Pored maratonaca, na pojedinim dionicama ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama pa će se na dionici Vukovar – Vinkovci pridružiti brigadir Ivan Galović, Slavko Janjić, Ivan Špoljarić, Angel Milišić Zečević, Domagoj Šeremet, Kristijan Anđelić, Damir Markota, Jasna Pavičić i Katarina Bandalo.

Na posljednjoj etapi, Zvornik – Srebrenica (Potočari), maratoncima će se pridružiti Mirzet Halilović i Rusmin Milavić.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića i Grada Sarajeva.

S obzirom da je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u realizaciji projekta sve ove godine imalo podršku od Grada Zagreba, organizatori i sudionici Ultramaratona, kao i prethodnih godina, iz Zagreba za Vukovar krenuli su ispred Gradske uprave Grada Zagreba, gdje ih je neposredno prije polaska za Vukovar jučer primio zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.