open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Kriminal u Fortuni iz Gračanice: Pjaniću i Muharemoviću po sedam godina zatvora, osuđen i bivši stečajni upravnik
Kantonalni sud Tuzla je u nastavku suđenja po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u predmetu "Fortuna Gračanica" objavio prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Bakira Pjanića i Ibrahima Muharemovića i izrekao im jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po sedam godina zatvora.
31.05.2022. u 12:00
get url
text
Fabrika obuće Fortuna Gračanica

Kazne su izrečene zbog krivičnog djela organizirani kriminal počinjenog u vezi sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja i krivičnim djelom pranje novca, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Sud je objavio i prvostepenu presudu za bivšeg stečajnog upravnika u fabrici Fortuna Gračanica Muhameda Hadžića i izrekao mu kaznu zatvora od tri i po godine zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja počinjenog u sticaju sa krivotvorenjem službene isprave.

Također, u objavi prvostepene presude je navedeno da se po pravosnažnosti presude od Bakira Pjanića oduzima imovinska korist stečena krivičnim djelom u iznosu od 320.000 KM, a od Muharemovića u iznosu od oko 156.000 eura.

Podsjećamo, optužnicom se Bakir Pjanić (direktor firme Fortunatto) i Ibrahim Muharemović (direktor firme Fortob i član uprave Fortune) terete da su bili dio grupe za organizirani kriminal koju je vodio i organizirao ranije osuđeni Safet Pjanić. U deset tačaka optužnice se navodi da su članovi ove grupe, u periodu dužem od osam godina, od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva Fortuna.

Oni su činjenjem većeg broja krivičnih djela pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku Fortunu u iznosu od oko 4,5 miliona KM, te stvorene obaveze radi neplaćenih direktnih poreza i doprinosa za radnike Fortune u iznosu od oko 5,5 miliona KM.

U šestoj i jedanaestoj tački optužnice se i bivšem stečajnom upravniku u Fortuni Muhamedu Hadžiću na teret stavlja da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i kritvotvorenje službene isprave, ali ne kao član pomenute grupe.

Safet Pjanić je ranije pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i od njega je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 116.000 eura. Ranije su pravosnažno osuđeni i drugi članovi ove grupe te je Huseinu Nurikiću, finansijskom direktoru i članu uprave Fortune izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci, dok su Aliji Nurikić, knjigovođi Fortune, i Redži Delimehiću, direktoru firme Fortex, izrečene kazne zatvora u trajanju od po jednu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.