open-navfaktor-logo
search
Brojni izazovi
Krišto na sjednici PIC-a: Mora se provesti ograničena ustavna i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto obratila se danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC), gdje je naznačila da će i dalje svojim radom nastaviti činiti sve na jačanju suradnje i napretka u implementaciji trajnog mira u BiH.
07.06.2023. u 15:38
get url
text

Izrazila je podršku naporima članica PIC-a u promicanju dijaloga i saradnje među predstavnicima konstitutivnih naroda i različitim političkim akterima u Bosni i Hercegovini i dodala da se samo zajedničkim naporima, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, mogu prevladati izazovi koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom te ostvariti napredak u izgradnji trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti u našoj zemlji.

- Vjerujem kako je upravo ovakav dijalog i naša sve uspješnija suradnja jedini i najbolji način kojim se može osigurati stabilnost i prosperitet za cijelu BiH, za sva tri njena konstitutivna naroda i sve druge građane koji žive u Bosni i Hercegovini. To će u konačnici trasirati i naš put kada je u pitanju pristupanje velikoj evropskoj porodici, gdje Bosna i Hercegovina i pripada. Iskoristit ću i ovu prigodu i još jednom izraziti svoje čvrsto uvjerenje da je opredijeljenost svih naroda koji žive u BiH put k članstvu u EU i ponoviti našu snažnu predanost evropskoj agendi, reformi i napretku - rekla je Krišto.

Što se tiče jačanja saradnje s NATO-om, Krišto je kazala da je svima jasno da o ovom pitanju ne postoji unutrašnji konsenzus, no da će lično, u okviru svojih nadležnosti, intenzivno raditi na postizanju dogovora.

Krišto je naglasila da nas na našem evropskom putu čeka predan i težak rad kako bi se ispunili zadani ciljevi te istaknula da je Vijeće ministara BiH svjesno te odgovornosti koju ima.

- Također, svjesni smo da postoje i brojni izazovi s kojima se moramo suočiti ako želimo krenuti naprijed i osigurati prosperitetnu budućnost. Vjerujem da smo na dobrom putu i ja bih kazala da je više nego ikada prije Bosna i Hercegovina okrenuta budućnosti te da smo u tom smislu sazrjeli i stvorili uvjete da kroz institucionalni dijalog i dijalog političkih lidera u BiH možemo osigurati unutrašnju stabilnost i saradnju, donositi odluke i ubrzati reformske procese koji će omogućiti kvalitetniji život svima u Bosni i Hercegovini - rekla je Krišto.

Govoreći o radu Vijeća ministara BiH, Krišto je rekla da su svi ministri reformskom putu pristupili ozbiljno, pogotovo kad su u pitanju kriteriji Evropske unije, uključujući 14 prioriteta iz mišljenja o zahtjevu za članstvo iz 2019. godine i 8+1 preporuka Evropske komisije iz 2022. Dodala je da ubrzani ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje i unapređenje međusobnog povjerenja ostaju ključni prioriteti Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je ovaj saziv pokazao predanost načelima zajedničkog rada, međusobno uvažavanje, efikasnost i neupitnu opredijeljenost evropskim integracijskim procesima, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Krišto se zatim,  u svom obraćanju, osvrnula na neke od važnijih materijala koji su razmatrani i usvojeni u prethodnom periodu. Naglasila je da je osim toga pokrenuto i nekoliko važnih zakonskih inicijativa s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija te da su u pripremi i materijali kojima će se pokrenuti sveobuhvatna reforma sistema javne uprave s ciljem poboljšanja njezine učinkovitosti i transparentnosti.

Dodala je da se, u svjetlu daljnjeg napretka i nastavka izgradnje povjerenja u Bosni i Hercegovini, uz uzajamno poštovanje ustavnog načela jednakopravnosti, mora vrlo brzo postići politički dogovor koji će omogućiti da svaki od konstitutivnih naroda bude jednakopravan u institucijama koje su namijenjene za zaštitu kolektivnih prava - Predsjedništvu BiH i domovima naroda - a kojim će se ukloniti svaki postojeći vid diskriminacije i prema svakom pojedincu. S tim u vezi, rekla je da se mora provesti ograničena ustavna reforma, kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva, odnosno implementirati odluka Ustavnog suda i presude Evropskog suda za ljudska prava. 

Govoreći o regionalnoj saradnji, Krišto je rekla da BiH ostaje opredijeljena za daljnje jačanje regionalne saradnje na načelima dobrosusjedstva, jačanje političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji te da u tom kontekstu Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put naših društava u konkurentna i stabilna evropska društva.

Na kraju svog obraćanja Krišto je zahvalila PIC-u na podršci i potvrdila spremnost naše zemlje za partnerstvo sa svim državama i organizacijama Vijeća za provedbu mira. Istaknula je lično uvjerenje da se zajedničkim naporima, a prije svega unutrašnjim političkim dijalogom, uz međusobno uvažavanje i poštovanje usvojenog mehanizma koordinacije za proces evropskih integracija BiH, mogu prevladati svi predstojeći izazovi i time osigurati da Bosna i Hercegovina ostane trajno mjesto mira, sigurnosti i prosperiteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.