open-navfaktor-logo
search
Toplane Sarajevo
Krivične prijave zbog sumnji o štetnoj nabavci gumene lutke
Zbog lutke koju je prije nekoliko mjeseci kupilo Kantonalno javno komunalno preduzeće Toplane Sarajevo a o kojoj je Faktor ranije pisao, bit će pokrenute krivične prijave zbog sumnji o zloupotrebi javnog novca i štetnoj nabavci.
14.10.2020. u 16:53
get url
text

Kako je iz KJKP Toplane navedeno, lutka za vježbe iz prve pomoći koštala je 5.791 maraka, a uvidom u ponudu i cijene ustanovljeno je da iste lutke koštaju od 650 do 750 maraka.

VEZANI TEKST - Radnici Toplana danima pričaju o gumenoj lutki u direktorovoj kancelariji, pitali smo o čemu se radi

- Nabavku lutke izvršila je prethodna uprava preduzeća i to direktor Berin Alagić, izvršni direktori Sejfo Ušanović, Mirza Musić i Mahir Delić neposredno po ukidanju vanrednog stanja izazvanog pandemijom COVID-19. Izvršen je uvid u tehničke specifikacije sporne lutke i konstatovano je da se radi o namjenskoj lutki kompanije "Prestan", bez gornjih i donjih udova i bez displeja - navedeno je iz Toplana u odgovoru na zastupničko pitanje zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Neire Dizdarević.

Navedeno je iz Toplana da je razlika u cijeni između tržišne vrijednosti i vrijednosti koja je fakturisana preduzeću veća za iznos od pet hiljada maraka.

- Očito je da se radi o astronomskoj cijeni za lutku - također navode iz Toplana.

{$galerijaFotografija}

U odgovoru zastupnici Dizdarević navedeno je i da obuku radnika iz zaštite na radu vrši ovlaštena institucija, a između ostalog ona sadrži i prvu pomoć.
Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS i nekoliko ovlaštenih firmi koje se bave pružanjem obuke iz prve pomoći preduzeću Toplane rečeno je da prilikom obuke prakticiraju korištenje vlastite opreme uključujući i lutku.

Toplane su pokušale, kako navode, vratiti lutku jer im nije potrebna na što firma nije pristala, ali je pristala na umanjenje cijene za dvije hiljade maraka.

- Očito je da je svojim dopisom i prijedlogom za djelimično umanjenje cijene lutke i sam dobavljač priznao da je riječ o krajnje nerealnoj cijeni - naveo je direktor Amel Đogić u odgovoru na zastupničko pitanje.

slika1.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.