open-navfaktor-logo
search
Stižu oštre reakcije
Kriza vlasti u Crnoj Gori: DF i Demokrate najavljuju rekonstrukciju vlade, URA prijeti novim izborima
Zajednički stav Demokratskog fronta i Demokrata da treba ići u rekonstrukciju vlade, izazvao je krizu vladajuće većine u Crnoj Gori.
16.09.2021. u 15:24
get url
text

Dok se DF i Demokrate slažu da treba povećati broj resora i odustati od modela ekspertske vlade, iz Građanskog pokreta URA prijete novim izborima.

Demokratski front i Demokrate, koji u parlamentu imaju 37 od ukupno 41 zastupnika koliko je većina, usaglasili su stav da se krene u rekonstrukciju aktuelne Vlade Crne Gore. To znači da bi se odustalo od Vlade eksperata, a da bi se umjesto sadašnjih 12 ministarstava, broj resora povećao na 18, kako je i bio slučaj ranijih godina.

Ipak, na ovakve najave stižu oštre reakcije iz Građanskog pokreta URA, čija četiri zastupnika odlučuju većinu. Zastupnica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić je komentarišući dogovor Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore kazala da se ta partija pridržava svih tačka sporazuma koji je između te tri koalicije potpisan 9. septembra prošle godine.

- Ukoliko naši partneri povlače svoj potpis, i ako su se slični sličnima približili, onda bi GP URA trebalo da bude obaviještena, kao i crnogorska javnost. Ako nemamo dva potpisa, to je nova politička realnost, i mi tada ne možemo da govorimo o rekonstrukciji Vlade. Ovo je potpuno novi politički momenat, o njemu mogu odlučivati organi partije. Sve je u političkoj igri, od novih izbora do novih rješenja - poručila je Jelušić.

Oglasio se danas i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji je kazao da samo ekspertska Vlada može da vodi demokratsku tranziciju Crne Gore.

Iz Demokratskog fronta, najjačeg činioca vladajuće većine, saopćeno je da su očekivali da će Građanski pokret URA snažno pozdraviti dogovor, postignut između DF-a i Demokratske Crne Gore, kojim se prevazilazi duboka društvenopolitička kriza.

- Demokratski front i Demokrate su postigli dogovor o razrješenju političke krize, uprkos ranijim nesporazumima i poremećenim odnosima, te očekujemo da svi konstituenti parlamentarne većine, uključujući i URU, daju svoj doprinos prevazilaženju krize - navode u saopćenju.

Vlast u Crnoj Gori čine koalicija "Za budućnost Crne Gore", koju sačinjava više od deset partija, Demokratska Crna Gora i GP URA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.