open-navfaktor-logo
search
Mjere ostaju na snazi
Krizni štab FBiH: Ograničeno kretanje od 23 sata do pet ujutro ostaje i u narednih 14 dana, obavezno nošenje maski
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu, te je dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.
23.11.2020. u 17:33
get url
text

Postojeće mjere produžene su za narednih 14 dana.

- Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu - navodi se u Naredbi kojom se i dalje "nalaže poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od dva metra među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućit će poštivanje higijensko – epidemioloških mjera".

Produžena je i odredba kojom se "ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23 sata do 5 sati ujutru  narednog dana".

Više o svim mjeram i preprukama pogledajte OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.