Zbog širenja koronavirusa rukovodstvu zdravstvenih ustanova naloženo je da do daljnjeg zabrane korištenje godišnjih odmora i ostalih odsustava zdravstvenih radnika, bez izričitog odobrenja direktora.

- Nalaže se svim zdravstvenim radnicima i zdravstvenim suradnicima u SBK da, ni po kojem osnovu, ne napuštaju Federaciju BiH, u uvjetima promijenjene epidemiološke situacije, odnosno u uvjetima kada je

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa (COVID-19) - saopćio je Krizni štab.

Od ljekara, odgovornih za odobravanje privremene spriječenosti za rad, zahtijeva se da strogo vode računa o opravdanosti odobrenih odsustava, jer će svi nalazi i mišljenja o odobravanju bolovanja biti podložni kontroli.

Krizni štab je zdravstvenim ustanovama naložio da razmotre mogućnost angažiranja dodatnog neophodnog kadra, kao i radni angažman ljekara upućenih na specijalizacije.

Od bolnica je zatraženo da zbrinjavaju sve akutne slučajeve, a one za koje to nije nužno da odgode za drugu priliku, dok ustanove za socijalnu zaštitu, mlade i stare, kao i kazneno-popravni zavodi trebaju pojačati epidemiološki nadzor, te zabraniti posjete u idućih 15 dana.

U slučaju pojave zaraze od koronavirusa i potrebe zaštite, bolnice trebaju osigurati dodatne smještajne kapacitete.

Stanovnicima je preporučeno da se, u cilju zaštite zdravlja, striktno pridržavaju svih preporuka kriznih štabova, te izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.

To je, također, u vrijeme obustava nastave, zatraženo od učenika i studenata.

Stanovnicima BiH, koji žive ili rade u zemljama pogođenim koronavirusom, preporučeno je da u SBK ne dolaze bez veće potrebe, kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.