open-navfaktor-logo
search
Pohvalili građane
Krizni štab ZDK poduzima nove preventivne korake
Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona upravo je počeo novu sjednicu, na kojoj će razmatrati stanje na području tog kantona - najavio je predsjednik Štaba i ministar zdravstva Adan Jupić.
16.03.2020. u 09:59
get url
text

On je izrazio zadovoljstvo radom svih službi i organizacija te zbog činjenice da je broj dokazanih slučajeva zaraze ostao na prošlosedmična tri pacijenta, koja su zbrinuta u vanjskom izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica (KBZ).

- Naš zdravstveni sistem zasad odolijeva, ali poduzimamo nove preventivne korake. Tako dio Odjela za očne bolesti KBZ-a ide u fazu pripremanja za eventualne slučajeve pozitivnih pacijenata na koronavirus koji bi zahtjevali hitni operativni tretman, porođaji trudnica…To je korak unaprijed, ako bi se došlo u tu tešku situaciju i tim ljudima morala pružiti hitna zdravstvena zaštita, a da se pritom ne miješaju s drugim pacijentima te da se ne bi dodatno ugrožavalo njihovo zdravstveno stanje - kazao je Jupić.

Ističe kako su to sve preventivne mjere, a pohvalio je i građane za koje kaže da su ozbiljno shvatili preporuke.

- Koristim priliku da pohvalim odgovornost naših građana, jer su poprilično i ulice, šoping-centri, hoteli…osjetno manje popunjeni. Rade s manje kapaciteta, a što potvrđuje da su građani ozbiljno shvatili naše preporuke. Puno nam pomažu u ovim teškim vremenima, da što lakše izađemo iz ovog problema. Ja sam i dalje optimista da ćemo mi to i uspjeti - uvjeren je.

Ministar Jupić, koji je proteklog vikenda obišao neke domove zdravlja, danas će u 11 sati održati sastanak sa svim direktorima domova zdravlja u ZDK-u. On najavljuje da će, uprkos osjetno manjem broju posjetilaca u javnim objektima, vjerovatno ograničiti rad ugostiteljskih objekata.

Najavljuje i mogućnost svakodnevnog održavanja pres-konferencija na kojima bi na kraju radnog dana davali informacije te odgovarali na pitanja novinara.

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK-a danas je donio odluku će do 31. marta prestati ovjeravati zdravstvene knjižice, a da će sve zdravstvene ustanove primati pacijente te pružati zdravstvenu zaštitu osiguranim licima i s neovjerenom zdravstvenom knjižicom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.