U nastavku rada svojevrsnog kriznog vijeća Aluminija d. d. Mostar, uz predstavnike Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija, i danas je učestvovao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, saopćeno je iz tog preduzeća.

Jučer su, kako navode, detaljno razmatrane prve analize o mogućnostima pokretanja ugašene proizvodnje u Aluminiju koje bi išlo u tri etape, počevši s Ljevaonicom, preko Anoda, do Elektrolize.

- Prvi je dan bio usmjeren na Ljevaonicu koja je, uvjetno kazano, najjednostavnija za pokretanje, dok je danas naglasak bio na razmatranju zahtjevnosti pokretanja proizvodnje u pogonu Anoda. Premda još nije moguće predvidjeti sve parametre, bitno je naglasiti kako je nužno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do finansijskih, što neće biti moguće bez konkretnoga angažmana svih suvlasnika, u prvomu redu Vlade FBiH - saopćili su iz Aluminija.

Navode kako je radna grupa predana postavljenoj zadaći, a to je oživljavanje proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanje radničke populacije.

- Na tom je tragu i danas posebno bilo govora o sudbini Aluminijevih radnika i o iznalaženju načina za premošćivanje aktuelne situacije. Pokrenut je niz aktivnosti, u prvom redu ostvarivanja komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, s traženjem maksimalnoga razumijevanja za kreditne i druge obaveze koje uposlenici Aluminija imaju. Bitno je, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 porodica, postići najveću moguću relaksaciju na tomu planu - navodi se u saopćenju.