open-navfaktor-logo
search
Penzije na vrijeme
Krnjić: Uplata doprinosa za penziono je iznenađujuće dobra u odnosu na razmjere krize
Isplata oktobarskih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas, 5. novembra. Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, za Faktor je kazao da uprkos krizi koju je uzrokovala pandemija, nije bilo drastičnih padova uplate doprinosa proteklih mjeseci. 
05.11.2020. u 08:40
get url
text

- Prihod od doprinosa za PIO je za devet mjeseci ove godine bio 99,33 posto u odnosu na isti period prošle godine. Dakle, pad od 0,7 posto, što je u odnosu na razmjere krize uzrokovane COVID-19 iznenađujuće dobro. U ukupnim prihodima sadržanim u ovom procentu je i cirka 45 miliona KM, koje je za poslodavce platio budžet FBiH, što je oko tri posto od ostvarenih prihoda od doprinosa za PIO - govori nam Krnjić i dodaje: 

- Isplata penzija svakako ide preko računa trezora FBiH, ali u ovom periodu nije bilo potrebno da Federacija Bosne i Hercegovine iz budžeta troši dodatna sredstva preko iznosa koji po posebnim propisima finansira budžet FBiH. Dakle, neće biti teškoća sa finansiranjem isplate oktobarske penzije, kao ni narednih. 

Podsjećamo, na mjesečnom nivou za isplatu penzija u Federaciji potrebno je 195 miliona KM. 

Razgovarali smo i sa Redžom Mehićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera FBiH. 

- Našoj javnosti treba poručiti da smo mi, sa novim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je na snazi posljednje dvije godine, zaštićeni. Isplata naše penzije ide putem Trezora iz budžeta FBiH. Znači, Vlada FBiH je garant isplate penzija ako nedostaje novca. U Federaciji BiH je trenutno 427.964 penzionera  - podsjetio je Mehić.

Najniža penzija u FBiH iznosi 382,18 KM, zagarantovana 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.