open-navfaktor-logo
search
Južna Koreja
Krpić se vraća na teren 8. maja: Pravila su rigorozna i skoro nemoguća, fudbaleri pesimistični
Igrači, treneri, službena lica i navijači imat će dvije sedmice da se pripreme za početak nove sezone u najjačoj južnokorejskoj fudbalskoj ligi, nakon što je rukovodstvo K-lige u petak saopćilo da će se dogoditi 8. maja.
24.04.2020. u 12:08
get url
text

Prvu utakmicu odigrat će Jeonbuk Motors i Suwon Bluewings, za koji nastupa i bh. internacionalac Sulejman Krpić. Utakmica je prvobitno trebala biti odigrana  29. februara. Međutim, početak K-lige je suspendovan zbog globalne pandemije novog koronavirusa.

No, kako se broj novozaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji, tako su i vlasti počele sa popuštanjem restriktivnih mjera, pa je nedavno fudbalerima dozvoljeno da se vrate treninzima. Uz to rukovodstvo lige je nametnulo i stroge propise o socijalnoj distanci za igrače na i izvan terena. Na terenu, to znači da igrači ne mogu čak ni da razgovaraju sa saigračima ili službenim licima tokom utakmica, i naravno da se ne smiju rukovati.

No, pojedini fudbaleri već su izrazili sumnju da će takva pravila moći da funkcionišu u praksi.

- Stvari poput toga da ne pljujemo tokom utakmice, možemo kontrolisati i to je uredu, ali da ne razgovaramo sa saigračima, to je nemoguće. Ako ne možemo da razgovaramo na terenu, možda je bolje da uopće ne igramo fudbal - rekao je Kim Do-hyeok, kapiten Incheon Uniteda.

Kim je izrazio nadu da će se gledaoci uskoro vratiti na stadione i navijati za deset timova K-lige.

I korejska bejzbol liga počela sa odigravanjem predsezonskih utakmica, a start sezone predviđen je za 5. maj, također bez prisustva publike.

U Južnoj Koreji do sada je potvrđeno gotovo 11.000 slučajeva zaraze koronavirusom. Od posljedica je preminulo 240 ljudi, a oporavilo se više od 8.500.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.