open-navfaktor-logo
search
Pismo klubovima
KSBiH dao saglasnost za prisustvo publike na tribinama, Kanton Sarajevo zabranio
Utakmici Prvenstva BiH za košarkaše između Širokog i Bratunca, koja se večeras igra u dvorani Pecara, prisustvovat će i publika.
24.02.2021. u 17:46
get url
text
get url
text

O povratku gledalaca na tribine mnogo se govorilo u proteklim danima, a kako piše portal Bhbasket.ba, klubovi su dobili i pismo Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine koje je potpisao Amer Čolan.

Generalni sekretar KSBiH potvrdio je da krovna kuća bh. košarke daje saglasnost klubovima za prisustvo publike na utakmicama, a sve prema uputama kriznih štabova.

- Poštovani sportski radnici, ovim putem vas obaviještavamo i ujedno dajemo saglasnost klubovima učesnicima Prvenstva Bosne i Hercegovine u sezoni 2020/2021 za prisustvo publike na utakmicama a sve prema uputama Kriznih šatabova i odluka općina, kantona, županija i Zavoda za javno zdravstvo. U skladu sa izdatim higijensko-elidemiološkim mjerama koje se odnose na sprečavanje širenja pandemije koronavirusa, obavezujuće je za sve klubove da se pridržavaju uputa, higijensko- epidemioloških mjera o broju prisutnih učesnika u zatvorenim prostorima, distanci, nošenju zaštitnih maski u zatvorenom prostoru u kojem se odigravaju utakmice, a sve u skladu sa preporukama gore navedenih nadležnih institucija. Za poštivanje i provovođenje higijensko-epidemijoloških mjera i preporuka nadležnih institucija odgovorni su organizatori utakmice-sportski klubovi. Zamolićemo klubove da se uz sve gore navedeno pridržavaju i uputa iz Covid protokola KSBIH koji je dostavljen učesnicima Prvenstva Bosne i Hercegovine 2020/21 muške i ženske ekipe, koji se odnosi na aktivne i pasivne učesnike - navodi se u pismu koje je potpisao Čolan.

Ipak, prema najnovijoj naredbi jasno je da publike na domaćim utakmicama Sparsa i Bosne, košarkaških timova iz Kantona Sarajevo, neće biti.

Naime, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je novu naredbu koja će biti u primjeni od sutra, a kojom se između ostalog navodi:

- Naređuje se organizovanje takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz ovoga je jasno da ni u gradskom derbiju, između fudbalera Željezničara i Sarajeva, koji se igra u ponedjeljak, neće biti publike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.