open-navfaktor-logo
search
Gdje je škripalo
Kukavička, alibi, igra: Ovaj podatak otkriva zašto su Zmajevi "nestali" protiv Slovačke
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovina poražena je sinoć u Bratislavi od Slovačke sa 0:2 u 2. kolu grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.
27.03.2023. u 21:23
get url
text

Nakon velikog trijumfa protiv Islanda, očekivalo se da Zmajevi budu na nivou i protiv Slovaka. Ali...

VEZANI TEKST - Zmajevi izgubili u Bratislavi: Očajno prvo poluvrijeme za poraz od Slovačke

Od prvog sudijskog zvižduka u Bratislavi moglo se naslutiti da stvari ne štimaju. Kako su prolazile minute bilo je evidentno da je selektor Faruk Hadžibegić promašio taktiku. Vezni red kao da nije postojao, a napadači su bili odsječeni, bez upotrebljivih lopti, što je za rezultat imalo nula udaraca ka golu Slovačke u prvom dijelu meča.

Zadnja linija je djelovala nesigurno, a direktno, njihova je "zasluga" za drugi gol domaćina u Bratislavi.

Jedan podatak posebno bode oči i zapravo otkriva zašto su Zmajevi "nestali" protiv Slovačke, odnosno da smo odigrali kukavički, alibi poluvrijeme koje je i odredilo pobjednika.

Prema podacima Sofascora naš golman Ibrahim Šehić imao je 51 dodir s loptom, kompletirao je 35 od 42 dodavanja (83 posto). Dvojica od trojice igrača koji su igrali u "srcu" veznog reda imali su lošiju statistiku od Šehića. Rade Krunić je kompletirao 35 od 48 pasova (73 posto), a Amir Hadžiahmetović 24 od 29 dodavanja. Bolji od njih bio je samo Benjamin Tahirović sa 45 kompletiranih pasova od 52 dodavanja (87 posto).

Da smo u Bratislavi odigrali alibi poluvrijeme/utakmicu, u kojoj smo bili totalno bezopasni po protivnika, potvrđuje i činjenica da je Siniša Saničanin imao skoro duplo više dodira s loptom od trojice napadača.

Centralni bek Partizana očito se zaželio lopte (ne igra u dresu srbijanskog tima), a prema dostupnim podacima na Sofascoru imao je čak 100 dodira (78 uspješnih dodavanja od 85 pokušaja).

Usporedbe radi Ermedin Demirović, koji je odigrao cijeli meč, 31 put je dodirnuo loptu, a imao je devet od 15 uspješnih dodavanja. Smail Prevljak je igrao do 63. minuta i za to vrijeme 22 puta dodirnuo loptu (kompletirao sedam od 13 dodavanja). Edin Džeko je zamijenio Prevljaka, a za nešto više od pola sata na terenu imao je 12 dodira sa loptom, a samo dva od osam dodavanja završila su kod naših reprezentativaca.

VEZANI TEKST - Hadžibegić o sukobu sa navijačem: Dobio besplatnu ulaznicu, došao tu, ne zna ni gdje je, ni šta je...

Sve ovo govori da se naš tim još traži, da lutamo u mnogim stvarima, a ako želimo na Evropsko prvenstvo naredne godine u Njemačkoj, te stvari se moraju popraviti.

Za kraj se treba osvrnuti i na ružne scene nakon meča, kada je selektor ušao u verbalni sukob sa navijačima. Onakve slike štete imidžu bh. tima, a selektor gubi kredibilitet kod javnosti, te stoga vjerujemo da se u budućnosti neće ponavljati.

Do juna je relativno mnogo, a u praksi, malo vremena, pa Faruk Hadžibegić i njegovi saradnici moraju da uvide sve greške i da otklone mnoge nedostatke. A junski ispiti (17. i 20. juna) protiv Portugala i Luksemburga mogli bi i odrediti sudbinu Zmajeva u borbi za plasman na EURO - da li ćemo nastaviti borbi za jedno od dva mjesta koja direktno vode na EP ili ćemo se okrenuti baražu i kroz "popravni tražiti vizu" za Njemačku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.