Radilo se o finalnom meču play-outa. Cosenza je u prvoj utakmici slavila sa 1:0, a Brescia je deficit iz prvog meča anulirala golom Bisolija u 74. minuti. Ipak, gosti su izjednačili duboko u nadoknadi, što je značilo da kultni klub za koji su igrali Roberto Bagio, Andrea Pirlo, Luca Toni, Pep Guardiola..., ide u treću ligu.

Stadion Brescije se pretvorio u ratnu zonu. Prije samo tri godine Brescija je igrala italijansku elitu, a sada je poslije 38 godina ispao u treću ligu.

Navijači su odmah nakon primljenog gola zasuli teren pirotehnikom, poslije čega su huligani na teren utrčali s bakljama. Sudija i igrači pobjegli su u svlačionice, gdje je došlo do obračuna igrača dva tima, a pokazana su i dva crvena kartona. Meč se nastavio nakon što je policija uspjela smiriti navijače i to poslije mnogo napora.

Navijači Brescije su potom otišli sa stadiona, ali haos je nastavljen. S parkinga su pirotehnikom zasuli tribinu s gostujućim navijačima, a onda je sudija i definitivno okončao meč.

Divljanje se nastavilo oko stadiona, zapaljeni su neki automobili, među kojima je i onaj Mathieua Huarda, defanzivca Brescije.