Astronomski ugovor

Kupili TV prava: Sky platio 668 miliona eura za niže engleske lige

Objavljeno: 20.11.2018. u 14:37

Championship je najbogatija neelitna liga na svijetu, te ukupno sedma u Evropi

Ugovor se počinje primjenjivati od 2019. godine

Britanska televizijska kuća Sky platila je vodstvu Engleske lige (EFL) 668 miliona eura za petogodišnji ugovor za TV prava za utakmice nižih engleskih liga: Championshipa, League One, League Two, kao i dva kup takmičenja.

Ugovor se počinje primjenjivati od 2019. godine, a u odnosu na dosadašnji ugovor veći je za 36 posto.

Vodstvo EFL-a je jednoglasno prihvatilo ponudu Skyja, premda je čak 15 klubova Championshipa, nezadovoljno finansijskim uvjetima, tražilo od vodstva lige da odbije ponudu.

Pobunjenike su predvodili Aston Villa, Derby County i Leeds United snažno kritiziravši ponudu, no odbor EFL-a je odlučio kako je to najbolja opcija za 72 kluba koja su pod njihovom kapom.

- Nakon što smo u potpunosti razmotrili sve detalje ugovora, sve njegove implikacije, ali i rizike, odbor EFL-a je uvjeren da je postignut pravi posao. Ovaj ugovor donosi finansijsku stabilnost za sve klubove - kazala je privremena predsjednica EFL-a Debbie Jevans.

Championship je najbogatija neelitna liga na svijetu, te ukupno sedma u Evropi, a prošle sezone klubovi iz drugog razreda engleskog fudbala imali su prosjek od 20.130 gledalaca po utakmici.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije