open-navfaktor-logo
search
Ashdownow strateg
Kurt Bassuener: Vrijeme je za sankcije Dodiku i njegovim saradnicima, on reagira na stvarnu bol
Sastav Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Milorad Dodik lažno tvrdi da štiti Dejton dok istovremeno direktno napada njegove neupitne odredbe.
15.02.2020. u 09:06
get url
text
Milorad Dodik i Kurt Bassuener

Kazao je to u razgovoru za Faktor Kurt Bassuener, vodeći politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike i nekadašnji strateg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

Realnost je, ocjenjuje, da će se ta odredba Ustava izmijeniti tek kada se u cjelini promijeni dejtonska arhitektura, kako bi se građanima BiH omogućilo da preuzmu odgovornost nad političarima.

- Do tada, Ustavni sud BiH je jedini domaći osigurač, velikim dijelom zbog stranih sudija. Vanjski osigurači, OHR i EUFOR, također su dio te jednačine – pojasnio je Bassuener.

Na pitanje da li OHR ima zakonsko uporište i kapacitet da reagira, Bassuener ističe da zakonsko pravo na intervenciju postoji, ali da "kapacitet" znači postojanje potpune podrške Zapada.

- Samo uz stvarni preokret u pristupu Evropske unije i SAD-a će bilo koja naredba OHR-a važiti. Ja i drugi smo pozivali da se EUFOR-u vrati status zastrašujuće sile, sa trupama u Brčkom, kako bi se onemogućilo provođenje secesije – kazao je Bassuener.

Ističe također potrebu uvođenja sankcija Evropske unije, koja bi, smatra on, konačno trebala početi pratiti SAD u sankcioniranju Dodika i njegovih saradnika zbog napada na dejtonski sporazum.

- Ali sumnjam da će se Viktor Orban ponašati kao Dodikov osigurač ako među ostalim državama bude energije za to – dodaje.

Bassuener podsjeća da ovo nije prva Dodikova prijetnja, te da je već ranije prijetnjama uspio izmijeniti kvorum u Vijeću ministara BiH i riješiti se stranih sudija i tužitelja.

- Uspijevao je svaki put da dobije ustupke i izbjegne sankcije. Dakle, dok se suzdržavam od konstatiranja da je ovo "najveća kriza", ona je neprekidna, možemo također vidjeti Dodik – Trump efekat definiranja devijantnosti, normaliziranja izazivanja vladavine zakona. Svaki put kada on pomjera crvenu liniju, stvara više prostora za sebe i druge bh. političare. On poštuje i reagira na stvarnu bol. Vrijeme je da ga sada nametnemo njemu i onima koji su upleteni u njegovu prijetnju, poput ministara i drugih, ciljanim ličnim sankcijama i oduzimanjem sposobnosti da provede secesiju. To će ga značajno oslabiti pred javnošću u RS-u, koja je već u bliskoj prošlosti iskazala nezadovoljstvo. Oni su ti kojih se Dodik najviše plaši – zaključio je Bassuener.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.