- Određena pitanja o međunarodnim garancijama, mehanizmima implementacije i vremenskom redoslijedu bit će razmotrena uskoro tijekom pregovora u Bruxellesu koji su pred nama. Demokratski koncepti europske orijentacije daju nam nadu - napisao je na Twitteru premijer Kosova Albin Kurti, prenosi Radiotelevizija Kosova.

Lajčak je izjavio kako su razgovarali o svemu što je u prijedlog.

- Razgovarali smo o svemu što je na agendi dijaloga. Ali osnova našeg razgovora je prijedlog koji sam predstavio 9. rujna - kazao je Lajčak, prenosi N1. Ponovio je kako sve što je u dijalogu potpisano mora biti provedeno.

Na pitanje novinara je li s kosovskim premijerom razgovarao o šest uvijeta za formiranje ZSO, koje je postavila Priština, kazao je da jesu, te da je Kurtija obavijestio o stavu EU, ali i nije otkrio koji je to stav.

- Razgovarali smo o ovom problemu i obavijestio sam premijera o našoj poziciji. Ne želim javno iznositi pravne analize, mislim da je bilo korisno što smo još jednom razgovarali o tome - zaključio je.

Pored europskog prijedloga, kako je kazao Lajčak, razgovarali su i o pripremama za sastanak na najvišoj razini, odnosno budućem susretu kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Želimo se pobrinuti da idemo naprijed na osnovu ovog prijedloga i da, kada dovedemo dvojicu lidera u Bruxelles, sastanak bude konstruktivan - zaključio je Lajčak.

Iz Prištine specijalni izaslanik EU-a putuje u Beograd gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.