Kurti je rekao da "neće predati demokratsku republiku fašističkoj miliciji", kako je nazvao srpske kriminalne grupe na sjeveru.

- Svi međunarodni faktori su priznali izbore koji su održani 23. aprila. Kad se zna proces i rezultati, onda bi načelnici trebali ići u općine. Ko bi još trebao biti tamo, ako ne predsjednici. Blisko sarađujemo sa međunarodnim faktorima, posebno sa SAD i EU, koje smatramo veoma vrijednim saveznicima i partnerima. Dat ćemo sve od sebe. Ali neću predati demokratsku Republiku fašističkoj miliciji - rekao je Kurti.

Kurti je rekao da postoje dokazi da među gomilom demonstranata ima ultranacionalista desnice, koje Srbija plaća i naređuje.

- Mi nemamo posla sa mirnim demonstrantima, već sa kriminalnim bandama, ekstremistima, ultranacionalistima desnice, koje Beograd plaća i naređuje, a koji se dive Putinu. To je fašistička milicija koja je napala naše policajce, KFOR, ali i novinare na terenu. Nije moguće da nema gradonačelnika u općinama. Vlast na Kosovu se ne osvaja šok bombama, zločinima, nasiljem, već se osvaja izborima - rekao je Kurti.

Kurti je rekao da "postoji na desetine snimaka i fotografija koje pokazuju da je srpska milicija na prvoj liniji fronta onih koji protestuju".

- Neki dolaze sa sjevera, a neki iz Srbije. Kosovo je demokratska republika, Srbija je proruska autokratija. Nema tu mnogo demokratije. Naredili su tamošnjoj žandarmeriji da dođe i napravi nerede na sjeveru Kosova - rekao je Kurti.

Upitan zašto je poslao policiju u sjeverne općine, Kurti je rekao da u svakoj općini ima policajaca. On je, međutim, rekao da će biti sve većeg broja sve dok "ispred zgrade bude nasilnih nasilnika".

- Želim da imam policajce koji štite vladavinu prava, održavaju red. Općine treba da budu za sve, a ne za paralelne strukture Srbije - rekao je Kurti.

Kada je u pitanju Udruženje, Kurti je rekao da "ne zanemaruje niti negira dosadašnja dokumenta". Ali on kaže da je osnovni sporazum postignut u februaru i da se njegova implementacija mora slijediti.

Kurti je rekao da ne može biti privilegija za manjinu na Kosovu, samo da "Srbija tuguje i žali se zbog gubitka Kosova 1999. godine kada je NATO intervenisao".

- Kosovo je priča o uspehu intervencije NATO-a i to zabrinjava Beograd i Kremlj - rekao je Kurti.