Srijeda, 21.02.2024.
FOTO: Ines Lučić

Kurtović: Tražimo održavanje Kongresa, imamo podršku 19 granskih sindikata, Šatorović samo tri

Početkom marta u Sarajevu je održan sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) sa izaslanstvima evropskih sindikalnih organizacija, ETUC i EPSU. 

Predstavnici evropskih asocijacija zatražili su od sindikalnog pokreta u Federaciji BiH da se konačno ujedini, a preduvjet za to je održavanje Kongresa.

- Kolege iz Evrope žele jak i jedinstven sindikat u FBiH. Imali smo sastanak s njima i pristali smo na održavanje Kongresa. Obavijestili smo ih da imamo zvaničnu podršku 19 od 23 granska sindikata, što je više od neophodne dvije trećine.

Međutim, Selvedin Šatorović, koji se lažno predstavlja za predsjednika SSSBiH, odbio je prijedlog delegacije iz Brisela da se održi Kongres. Neka pokaže čiju podršku ima. Ukupno tri, granski sindikat osnovnog obrazovanja, te sindikata BH Telecoma i HT Eroneta - kaže za Faktor Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Kako nam je rekao Kurtović, predsjednik SSSBiH Mevludin Bektić je zbog bolesti na njega prenio ovlasti.

- Iza 19 granskih sindikata, od kojih je devet industrijskih, stoji 120 hiljada članova. O tome su obaviješteni naši evropski partneri. Naredne sedmice održat ćemo press konferenciju i dodatno upoznati javnost sa našim aktivnostima koje imaju za cilj jedinstven i jak sindikalni pokret. Tražimo da se Kongres održi - poručio je Kurtović. 

Tražili smo stav Šatorovića o aktuelnoj situaciji u SSSBiH i mogućnosti održavanja Kongresa, ali se on nije javljao na naše pozive. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh