open-navfaktor-logo
search
Krah u Yerevanu
Kvalifikacije propale: Zmajevi izgubili od Armenije, na EURO možemo samo kroz "baraž"
Budu li izabranici selektora Roberta Prosinečkog igrali kao danas, teško da ćemo i kroz Ligu nacija stići do završne smotre najboljih reprezentacija Evrope
08.09.2019. u 16:50
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Armenije u Yerevanu i tako je izgubila šanse da kroz kvalifikacije izbori plasman na Evropsko prvenstvo.

Zmajevi su poraženi sa 2:4, a plasmanu na EURO možemo se nadati samo kroz "baraž" odnosno završni turnir Lige nacija, koji će se igrati u martu naredne godine. No, budu li izabranici selektora Roberta Prosinečkog igrali kao danas, teško da ćemo ugledati završnu smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Zmajevi su imali prvu priliku na utakmicu. Edin Džeko je u 3. minuti izbjegao ofsajd zamku i sjajno šutirao, ali je pogodio stativu. Kazna je stigla u istoj minuti. Zukanović je promašio loptu koju je imao na nozi, a to koristi Mkhtaryan, zaobilazi Šehića i pogađa za 1:0.

No, primljeni gol nije pokolebao bh. tima, koji je odlučno krenuo po izjednačenje. Bičakčić je bio blizu, ali je zakasnio na perfektno ubacivanje Pjanića. Promašio je loptu i prazan gol.
Ipak, mreža domaćeg golmana ubrzo nakon toga se zatresla. Sjajnu asistenciju Amera Gojaka u 13. minuti još boljom reakcijom u gol je pretvorio Džeko.

Nakon izjednačenja Zmajevi su krenuli još jače kako bi što prije stigli do preokreta. Kao na filmskoj traci redale su se prilike pred golom Airapetyana. U 28. minuti Višća se našao u dobroj poziciji, ali je loše šutirao sa desetak metara.

Nedugo potom Pjanić je iz slobodnjaka pogodio spoljni dio mreže, a minuti kasnije sjajnu kontru u gol nije uspio pretvoriti Bešić. Posljednju priliku u prvom dijelu imao je Džeko, kada je nakon Pjanićevog kornera šutira glavom pored gola.

Armenci su bolje ušli u drugo poluvrijeme i u prvih 15-ak minuta se igralo pred golom našeg tima. U 50. minuti "bombu je ispalio" Barseghyan sa 30-ak metara, ali je Šehić loptu izbio u korner. Domaći su imali još dvije, tri poluprilike, ali su bili očajni u završnici. 

A onda smo u 63. minuti imali veliku priliku. Kombinovali su Višća, Džeko i Gojak, a udarac ovog zadnjeg čudesnom intervencijom brani domaći golman.

I onda kazna na drugoj strani u 66. minuti. Naša odbrana je "spavala", a Mkhtaryan zakucao loptu u mrežu za 2:1. No, ubrzo smo se ponovo vratili u igru kada je Gojak izjednačio na 2:2.

U 73. minuti francuski sudija Benoit Bastien oštetio je BiH. Džeko je srušen u kaznenom prostoru, a Francuz je pokazao kontrafaul. Četiri minute kasnije Armenci su ponovo poveli.
Sjajno su istrčali kontru, a Hambartsumyan je asistenciju Mkhtaryana treći put matirao Šehića.

Do kraja meča naš tim imao je još dvije prilike, ali je u 86. minuti domaći golman sjajno intervenisao, da bi Gojak u sudijskoj nadoknadi šutirao preko gola. 

Sve je bilo gotovo u petoj minuti sudijske nadoknade kada je Lončar autogolom potvrdio trijumf Armenije.

Armenija - Bosna i Hercegovina 4:2 (1:1)

Nacionalni stadion u Yerevanu. Strijelci: 1:0 - Mkhitaryan (3), 1:1 - Džeko (13), 2:1 - Mkhitaryan (66), 2:2 - Gojak (70), 3:2 - Hambartsumyan (77), 4:2 - Lončar (90-ag). Sudija: Benoit Bastien (Francuska). Žuti kartoni: Ghazaryan (Armenija), Višća, Bešić, Džeko, Pjanić (Bosna i Hercegovina).

ARMENIJA: Airapetyan, Haroyan, Mkrtchyan (od 65. Grigoryan), Ghazaryan, Barseghyan, K. Hovhannisyan (od 82. A Hovhannisyan), Ishkhanyan, Mkhitaryan, Hambartsumyan, Hovsepyan (od 79. Vardanyan), Adamyan.

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Todorović (od 85. Bajić), Bičakčić, Zukanović, Kolašinac, Bešić (od 80. Lončar), Cimirot, Gojak, Pjanić, Višća (od 64. Duljević), Džeko.

Rezultati by SofaScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.