Vjetar najzaslužniji

Kvalitet zraka u KS se prati, nema uslova za proglašenje epizode "Pripravnost"

Objavljeno: 23.11.2019. u 17:00

Porast koncentracija PM10 čestica u zraku je konstatovan u večernjim i jutarnjim satima,   u toku dana zbog pojačavanja vjetra i  rasta temperature dolazi do "razbijanja" inverzije i "čišćenja" dijelova Kantona

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćava da je, praćenjem koncentracije zagađujućih materija u zraku putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, zabilježeno prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku (50 µg/m3) za 22.11.2019.godine.

Prekoračenje je zabilježeno na stanicama Otoka - 91 µg/m3, mobilnoj stanici Ilidža - 68 µg/m3 i Ilijaš 96 µg/m3 .

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim satima se očekuje oblačno vrijeme, sa slabom temperaturnom inverzijom i vjetrom južnog i jugoistočnog smjera brzine 2-3 m/s.

Praćenjem stanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo porast koncentracija PM10 čestica u zraku je konstatovan u večernjim i jutarnjim satima usljed pada temperatura i povećanja emisija u zrak, navodi se u saopćenju Press službe Kantona Sarajevo.

Međutim, u toku dana zbog pojačavanja vjetra i zagrijavanja kotlinskih dijelova dolazi do "razbijanja" inverzije i "čišćenja" dijelova Kantona.

Stoga, Stručno tijelo saopćava da se nisu se stekli uslovi za proglašenje epizode "Pripravnost".

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje se rizičnim grupama stanovništva - trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima smanjeno kretanje i boravak vani u jutarnjim i večernjim satima.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, navodi se u saopćenju za javnost.

Izvor:   Press služba KS

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije