Stoga policijske agencije i tužilaštva treba maksimalno da iskoriste ove podatke radi otkrivanja kriminalnih radnji i organizacija, kao i njihovih članova.

Pribavljene dokaze će cijeniti bh. sudovi u konkretnim predmetima uzimajući u obzir najviše standarde koji proizlaze iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te drugih pozitivnih pravnih propisa.

- Kao predsjednik krovne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini, želim da izrazim duboku zahvalnost na prilici koja se pružila pravosuđu BiH i agencijama za provođenje zakona da se na temelju navedenih podataka kvalitetno i odlučno bore protiv organizovanog kriminala. Moja je iskrena, lična i profesionalna želja da iz te borbe izađemo kao pobjednici - naveo je Lagumdžija u saopćenju.

Predsjednik VSTV-a BiH ističe da se u ovom slučaju obraća s ciljem transparentnog informiranja javnosti i zbog mogućeg kreiranja pogrešnih interpretacija vezanih za aktuelnu tematiku koja se odnosi na aplikacije Sky i Anom.

U namjeri da se potpuno pridržava profesionalnih standarda, kao predsjednik VSTV-a BiH generalno se suzdržava od komentara o konkretnim postupcima koje procesuiraju pravosudni organi.

Kao odgovor na ogromno interesovanje medija, u jednom od intervjua, osvrnuo se i na pitanja vezana za aplikacije Sky i Anom, s ciljem slanja poruke javnosti da su pravosudna zajednica i krovno tijelo bh. pravosuđa svjesni ove tematike za cjelokupno društvo, naglašava Lagumdžija.