open-navfaktor-logo
search
Nakon eskalacije
Lajčak o Kosovu: Očigledno je da NATO ovo ne može riješiti, treba nam političko rješenje
Miroslav Lajčak, posebni predstavnik Europske unije za dijalog Srbije i Kosova, komentirao je situaciju na Kosovu proteklih dana. 
31.05.2023. u 12:10
get url
text

Razlog je duboko nepovjerenje između dvije zajednice, većinske albanske i manjinske srpske, kaže Lajčak komentirajući eskalaciju na Kosovu.

- Kao drugo, Srbi su se povukli iz kosovskih institucija. U četiri općine održani su izbori, a izlaznost je bila 3,4 posto. Dakle, ovi novoizabrani gradonačelnici jesu ispunili zakonske kriterije, ali kada govorimo o legitimnosti ili reprezentativnosti, onda naravno da tu postoji veliki znak pitanja. Onda su prošlog petka, kada je Vlada Kosova odlučila uvesti te gradonačelnike u zgrade općina na područjima naseljenim Srbima, Srbi su to pokušali blokirati. I to je situacija koju imamo do danas - navodi on. 

Ovo je apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ocjenjuje Lajčak, jer poslije mnogo mjeseci pregovora postignuta su dva važna sporazuma, u februaru dogovor o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, a zatim u martu u Ohridu i implementacijski aneks.

- To znači da imamo put ka normalizaciji, imamo program koji se jasno bavi svim otvorenim pitanjima, počeli smo implementirati taj dokument i onda je došlo ovo, što je sasvim nepotrebno, ali nažalost stvara vrlo ozbiljne smetnje - kaže on.

- Očigledno je da se ovo može riješiti samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog. To je prava platforma. NATO je odigrao vrlo važnu ulogu, prije svega, u održavanju mira na terenu. Pa i u ovoj trenutnoj uzavreloj situaciji, jedinice KFOR-a razdvajale su kosovsku policiju od kosovskih Srba. Nažalost, mnogi od njih su i ranjeni u tom sukobu.

Dakle, jačanjem NATO-a jačaju i jamstva da će biti spriječena daljnja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može riješiti – uz svo moje poštovanje prema NATO-u. Nije na NATO-u da ovo rješava, nama treba političko rješenje. I očigledno je da obje strane moraju odraditi svoj dio - rekao je Lajčak.

Rusija i Kina su podržale stav Srbije. Što to znači za odnose Srbije s Europskom unijom, upitan je Lajčak.

- Ja na to gledam kao na izjave koje nemaju stvarni značaj za situaciju na terenu. Situacija na terenu je da imamo dijalog koji vodi Europska unija, koji je snažno podržan od svih 27 država-članica EU-a, a vrlo snažno podržan i od strane Sjedinjenih Država. Obje strane su dio ovog dijaloga. Dakle, rekao bih, to su izjave koja zaista nemaju nikakvog utjecaja na situaciju na terenu. Ono što nam je zaista potrebno je povratak za pregovarački stol - odgovorio je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.