Lauc je ustvrdio da je priča s koronavirusom sigurno gotova na proljeće jer bi do tad trebala stići vakcina. Međutim, istaknuo je da strah i stres nikako ne pridonose boljem odgovoru imunog sistema.

- SARS-CoV-2 je pokorio svijet. Pred virusom koji zapravo niti po čemu nije toliko poseban, na koljena su klekle gotovo sve svjetske vlade. Recesija zbog pandemije veća je od recesije koju je uzrokovao Drugi svjetski rat... Većina ljudi ne razmišlja o virusima, a mnogi niti ne znaju dobro kakva je razlika između virusa i bakterija (pa traže antibiotik kod prvih simptoma prehlade). Primjerice, ono čega su danas malobrojni svjesni je da je virus ospica puno zarazniji od SARS-CoV-2, a da im je smrtnost podjednaka (oko 1 na 1000 zaraženih kod ospica, a kod SARS-CoV-2 nešto više, s time da su za osobe mlađe od 80 godina ospice puno smrtonosnije od COVID-19)- napisao je Lauc i dodao:

"Dakle da nas većina nije vakcinisana protiv ospica, pandemija ospica bi bila puno strašnije od pandemije SARS-CoV-2. I protiv SARS-CoV-2 dolazi vakcina za nekoliko mjeseci, tako da je ova priča s pandemijom sigurno gotova na proljeće".