Nakon posljednjeg upisa bodova krajem augusta zauzela je prvo mjesto na svjetskoj UCI maraton ranking-listi.

Njemčević je tokom čitave sezone bilježila sjajne rezultate, tako da trenutno zauzima i prvo mjesto u maraton seriji svjetskih kupova koja ima format svjetske lige. Ona je glavni favorit za osvajanje generalnog poretka, nakon što je nastupila na četiri utrke svjetskog kupa i upisala dvije pobjede, te po jedno drugo i treće mjesto.

Svoje prve UCI bodove je osvojila 2013. godine, a plasman u 100 najboljih na svijetu ostvarila je dvije godine kasnije.

- Svoju prvu utrku imala sam 2011. godine kada sam upisala pobjedu na tadašnjoj međunarodnoj utrci koja se održala na Čavljaku, a sa treningom sam počela nekih godinu dana ranije. Moja karijera traje malo više od 12 godina. Sve vrijeme sam nastupala za Klub brdskog biciklizma "Puls" i to je moj matični klub za koji još nastupam. Međutim, takmičari mogu nastupati i za profesionalni tim, a ja sam trenutno članica švedskog tima Allebike team – kaže Lejla Njemčević koja je rođena 1994. godine u Udinama u Italiji.

Koliko je biciklizam popularan u Bosni i Hercegovini?

Mislim da je biciklizam u Bosni i Hercegovini doživio jednu sjajnu ekspanziju u posljednjih pet ili šest godina. Drago mi je vidjeti sve veći broj djevojaka na biciklu, a posebno me raduje vidjeti sve veći broj takmičara na utrkama Premijer lige BiH. Mislim da naša država posjeduje sjajne prirodne kapacitete za bavljenje ovim sportom.

Zašto ste se odlučili baš za ovaj sport?

Biciklizam pruža nevjerovatan osjećaj slobode. Ujutro možete sjesti na bicikl i posjetiti nekoliko planina u okolici Sarajeva, te usput odraditi naporan trening. Osim slobode, brdski biciklizam je tehnički veoma zahtjevan i na trenutke iznimno ekstreman, te je to sjajan sport za sve one koji vole prirodu, slobodu i ekstremni sport.

Svakodnevno čitamo o problemima sportista, čak i državnih reprezentacija o problemima finansiranja. Na koji način Vi uspijevate osigurati sredstva za treniranje i takmičenje?

Nažalost, baviti se sportom u Bosni i Hercegovini je uvijek izazovno sa finansijskog aspekta i sigurno da se tom problemu mora sistemski pristupiti. Sportisti su najbolji ambasadori jedne zemlje i potrebno je o problemu finansiranja sportista i sporta općenito posvetiti mnogo više pažnje, a ne samo u trenucima kada postignemo vrhunski rezultat. Sretna sam da imam pomoć dugogodišnjih sponzora, Kantonalnog ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Olimpijskog komiteta BiH.

Zauzimate prvo mjesto na svjetskoj UCI maraton ranking-listi. Naredno takmičenje je u Danskoj. Ko su Vam glavne konkurentkinje za prvo mjesto?

- Naredno takmičenje je Svjetsko prvenstvo u Danskoj, a ono se održava 17. septembra. Svjetsko prvenstvo je najbitnije takmičenje sezone i sigurno da će sve konkurentkinje biti izuzetno spremne. Ja sam također odradila pripreme za ovo takmičenje na Bjelašnici u trajanju od skoro dva mjeseca i osjećam se sjajno. Nažalost, staza je ravničarska bez mnogo brda, a što meni ne ide u prilog. Glavne konkurentkinje su Natalia Fischer, trenutna evropska prvakinja iz Španije, Stefani Dohrn iz Njemačke, Katazina Sosna iz Litvanije i Pereti Klaudija iz Italije.

Koliko vremena dnevno provodite na biciklu?

Brdski biciklizam je iznimno komplikovan i zahtjevan sport. Osnova je izdržljivost koja mora biti na najvećem mogućem nivou, a opet morate imati snagu radih teških uspona. Utrke često završavaju šprintom tako da morate imati i brzinu. U pitanju je tehnički sport, tako da jedna greška na spustu vas može koštati pobjede. Dnevno treniram između pet i šest i po sati. Najduži treninzi su mi do 170 kilometara.

Velika podrška u karijeri Vam je i suprug Amar. Kako uspijevate uskladiti privatne i sportske obaveze?

Iako je biciklizam moj posao, trudimo se da nakon treninga ne pričamo mnogo o biciklizmu i da uživamo u svakodnevnim stvarima. Međutim, to je veoma teško iz razloga što moj radni dan traje 24 sata. Osim treninga, mnogo pažnje posvećujem ishrani, oporavku, odmoru, pripremi bicikla, opreme itd.