open-navfaktor-logo
search
DFB Pokal
Lekcija za stručnjake iz FSBiH: Da li su vidjeli šta je uradio sudija u Njemačkoj?
Ljubitelji fudbala u našoj zemlji sigurno se sjećaju utakmice između Željezničara i Zrinjskog odigrane 1. novembra 2021. godine.
19.01.2022. u 13:09
get url
text

Mostarci su na Grbavici slavili sa 3:0, ali iz tog meča zanimljiv je jedan detalj koji se dogodio u 57. minuti.

Nemanja Bilbija je realizovao jedanaesterac za 0:2, a domaći su se bunili jer su smatrali da je napadač gostiju dva puta dotakao loptu prilikom šuta. No, uzalud su se bunili jer Ermin Sivac, sudija iz Zenice, nije poništio gol, nego je pokazao na centar.

A sinoć smo u Njemačkoj svjedočili sličnoj situaciji kakva se dogodila prvog dana novembra prošle godine na Grbavici.

U osmini finala Kupa Njemačke igrali su Köln i HSV. Nakon 90 i 120 minuta igre nije bilo pobjednika, pa je uslijedila penal-lutrija.

Pravi show je uslijedio u petoj seriji. HSV je pogodio za 5:4 i veliki pritisak bio je na Kölnovom krilu Florianu Kainzu. On je morao pogoditi kako bi Jarčevi ostali u igri. To je i napravio, ali je sudija Daniel Schlager poništio gol, što je značilo da je HSV pobijedio.

Dok mi u BiH još čekamo reakciju nakon što Sivac (ne)opravdano nije poništio Bilbijin gol, kako je to i red u uređenim fudbalskim zemljama, kakva je Njemačka, odmah je uslijedilo i objašnjenje.

Bildov ekspert Thorsten Kinhefer objasnio je zašto je sudija Schlager bio u pravu.

- Igrač Kölna je prilikom izvođenja penala dva puta dodirnuo loptu, što znači da se gol ne priznaje. Da je to napravio tokom utakmice, sudija bi morao dosuditi indirektan udarac za protivnika. Ovako je jedina ispravna odluka koju je donio poništenje gola bez mogućnosti ponavljanja udarca - objasnio je Kinhefer.

Ako ništa, vjerujemo da su njegovu izjavu pročitali i sudijski "stručnjaci" iz FSBiH i da su nešto naučili, kako bi u budućnosti javnosti mogli objasniti neku neobičnu situaciju na terenu.

OVDJE možete vidjeti zašto je sudija Schlager poništio gol igraču Kölna. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.