Ističe da taj dogovor HDZ-a i stranaka okupljenih oko "Trojke" može eventualno biti osnov za dalje razgovore i pregovore sa strankama koje imaju većinsko povjerenje bošnjačkog naroda, a koje je pretočeno u većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

- Čim se taj dogovor postigne, odmah ću potpisati odluku o imenovanju premijera i ministara u Vladi FBiH, koja zatim može biti upućena na potvrđivanje u Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Dalje ignorisanje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog Kluba, nije ništa drugo do nepoštivanje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda koji čini više od 70 posto stanovništva FBiH - kazao je Lendo u saopćenju za javnost.

Ustav FBiH predviđa, kako navodi, da predsjednik, uz saglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu FBiH.

- Dok je taj Ustav na snazi, svi smo dužni da ga poštujemo. Ukoliko HDZBiH i stranke okupljene oko "Trojke" žele mijenjati taj Ustav, na način da se Vlada FBiH imenuje samo uz podršku većine u Zastupničkom domu i bez neophodnih potpisa sva tri člana rukovodstva FBiH, mogu uputiti prijedlog u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će stranka kojoj pripadam takav prijedlog podržati - naglasio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.