open-navfaktor-logo
search
Tribina SDA u Zenici
Lendo o vlasti u FBIH: Jedno vrijeme će pokušavati da nas zaobilaze, ali je dogovor najbolje rješenje
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo bio je uvodničar sinoć održane tribine u organizaciji Stranke demokratske akcije Zenica, pod nazivom "Bosna i Hercegovina u aktualnom političkom trenutku".
11.03.2023. u 08:41
get url
text
Lendo i Mašović, tirbina SDA Zenica

Lendo je u svom izlaganju ponovio poznati stav kako neće dati svoj potpis na sastav nove Vlade FBiH bez SDA, jer to je, dodao je, "stav SDA i ovih ljudi, koji su večeras bili na ovoj tribini". Zeničko-dobojski kanton i čitava FBiH, istaknuo je, "dali su povjerenje SDA".

- U svemu tome, ne samo da trebamo, moramo učestvovati u kreiranju kada je u pitanju FBiH i BiH. Upravo zbog tih, pozitivnih procesa, ai zbog sigurnosti BiH. Mi cijelo vrijeme, kada govorimo o dijelu Vlade FBiH, nama je uvijek na pameti BiH. BiH je broj jedan pa sve, onda, ostalo, podvukao je Lendo.

Na novinarsku konstataciju da iz Unsko-sanskog kantona pristižu vijesti da je SDA, navodno, blizu dogovora oko formiranja vlade tog kantona, Lendo je potvrdio da su, nakon okončanja posrednih izbora te izbore rukovodstva FBiH, krenuli razgovarati o koalicijama.

- Upravo ovih dana predsjednik Bakir Izetbegović i vrh SDA poziva na razgovore. Vidjet ćemo kako će i na koji način završiti ti pregovori, ali ja sam optimist i siguran da će ovi jedno izvjesno vrijeme pokušati da zaobilaze i traže pomoć međunarodne zajednice, ali ovih dana, kako sam ja vidio, međunarodna zajednica upravo pokušava da kaže da mi se treba dogovoriti u BiH. To je najbolje rješenje za BiH, poručio je Lendo.

SDA, poručio je Lendo, mora ostati čvrst i jedinstven, a to je, onda, garant da će učestvovati u pozitivnim procesima u FBiH i u BiH.   

Drugi gost-uvodničar na tribini u Zenici bio je zastupnik stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Amor Mašović, koji je govorio o "nečasnoj ulozi jednog dijela međunarodne zajednice u posljednjih 30 godina". Počevši, istaknuo je, od "neintervencije i prepuštanja nezavisne BiH, koja je tek bila stekla nezavisnost, agresiji od njezinih susjeda 1992./1993. godine".

-Iza ovog današnjeg, aktualnog stanja u BiH, stoji jedan dio međunarodne zajednice, koji je našao izvođače radova u nekim malim strankama koje su se ujedinile na jednoj, rekao bih, neprincipijelnoj osnovi. Narod u BiH, prije svega bošnjački narod, već osjeća posljedice tog projekta, kojeg je dio međunarodne zajednice osmislio, a izvršavaju ga njihovi pomoćnici ili izvođači radova. Rekao sam da će SDA ostati uz bošnjački narod - kazao je Mašović.

Bez obzira na sve, očekuje se da će u dogledno vrijeme "ljudi u tim malim strankama prepoznati stranputicu i zaustaviti se na tom putu koje vode u nepovrat te da će se vratiti u probosanski blok- u obranu i stvaranje jednog nepobjedivog i nepremostivog bedema za sve one koji ne želi dobro BiH".

-Ja u njima prepoznajem dosta čestitih ljudi, istaknuo je Mašović.

Mašović je, također, izrazio uvjerenje da će biti formiran probosanski blok, jer je taj "trend nezaustavljiv".

-Bošnjaci već sada trpe kao najbrojniji narod u BiH. Praktično se najmanje, usuđujem se zapravo reći, nizašta se ne pitaju. Kroz nedavno formiranje komisije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH postali smo svjesni činjenice da sadašnje vladajuće stranke okupljaju jedan manji broj Bošnjaka, zapravo, više vjeruju razarateljima BiH i onima koji su sljedbenici udruženih zločinačkih poduhvata, s jedne i druge strane. Da su dali povjerenje njima u formiranju takvih komisija pa i skupštinskih većina na razini kantona, a to pokušavaju i na razini FBiH. Na nivou države to su već ostvarili - kazao je Mašović.

Predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić istaknuo je kako ta stranka organizira ovakve tribine širom BiH, a publika na tribini u tom gradu dala je podršku potpredsjedniku FBiH Refiku Lendiju.

-Kada pogledate sve postupke koji su išli u pravcu svih dešavanja koja se tiču ​​Federalne vlade, odnosno FBiH, obilježene su neustavnim djelovanjem. I ovo posljednje djelovanje gospođe Lidije Bradare, gdje ona saziva potencijalnog premijera FBiH, a da ne konzultira jednog od potpredsjednika, u suštini je neustavno djelovanje. Ona, u principu, o budućem sastavu vlade može razgovarati samo na način da se slože oba potpredsjednika FBiH. Sve što u suprotnom pravcu suprotno je Ustavu FBiH koji je u potpunosti izjednačio poziciju predsjednika i potpredsjednika FBiH, kazao je Pivić.

Neprihvatljivo je, podvukao je, da se saglasnošću predstavnika Srba i Hrvata, a bez podrške predstavnika Bošnjaka, koji predstavlja više od 70 posto stanovništva, formira Vlada FBiH.

-Samo zamislite da se u Republici Srpskoj želi formirati Vlada RS-a, na način da se konsultuju Bošnjaci i Hrvati, a da se zanemari predstavnik Srba - kazao je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.