Tom prilikom je kazao da je spomen obilježje posvećeno najhrabrijim sinovima jedinice Crni labudovi, koje će svjedočiti budućim generacijama o njihovoj hrabrosti i žrtvi za odbranu jedine nam domovine, države Bosne i Hercegovine. 

- Danas odajemo počast i poštovanje našem narodnom heroju Mehdinu Hodžiću - Crnom labudu i sjećamo se 79 šehida jedinice Crni labudovi koji su časno položili svoje živote za odbranu BiH – kazao je Lendo. 

Dodao je kako se nikada ne smiju zaboraviti teže ili lakše ranjeni saborci, a posebno ne 22 Crna labuda koji su odlikovani najvišim armijskim priznanjem, značkom Zlatni ljiljan.

- Svi pripadnici Armije RBiH mogu biti ponosni na naše Crne labudove koji su učestvovali u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH. Naši labudovi nisu štedili ni svoje živote, ni svoje zdravlje, išli su srcem i hrabrošću u borbu za odbranu i slobodu našeg naroda i svega onoga što je bila, što jeste i što će uvijek biti naša jedina država BiH - istakao je Lendo u svom obraćanju na svečanoj akademiji.  

Pohvalio je rad, požrtvovanost i sve aktivnosti Udruženja koje njeguje tradiciju sjećanja na Crne labudove, saopćeno je iz Kabineta poptredsjednika FBiH Refika Lende.