Predsjednik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus  pozvao je vlast u Srbiji  da se "iskreno, jasno i bez ostatka odredi prema mračnim dijelovima svoje nedavne historije", te da ukine "sramnu skupštinsku deklaraciju o izjednačavanju prava četnika sa pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije". Također traži da vlast "javno i nedvosmisleno prizna partizanski pokret kao jedini oslobodilački i antifašistički i time pokaže da je zaista protiv revizije historije".

U autorskom tekstu koji je objavio beogradski Danas, Kraus je poručio da o "historijskom revizionizmu i fašizmu nemaju pravo da govore oni koji su aktivno učestvovali u ratnom huškanju tokom devedesetih". 

Tekst Aleksandra Krausa prenosimo u cjelosti: 

- U svojoj strategiji unošenja nemira u građane Srbije, stvaranja atmosfere nesigurnosti i neizvjesnosti, i sijanja straha od susjednih naroda, dojučerašnjih sugrađana, vladajući vrh Srbije, uz šizofrenu asistenciju njegovih tabloida često primjenjuje taktiku izazivanja incidenata sa susjedima da bi zatim izigravao nevinu žrtvu i alarmantno upozoravao na opasnost koja se približava od koje samo on može spasiti Srbiju. Uz ovo ide i licemjerno negodovanje zbog historijskog revizionizma i pojava neofašizma, što sve, naravno, postoji kod susjeda, dok Srbija, potpuno izostavljajući profašističku kvislinšku Nedićevu paradržavu i užasne zločine njene Specijalne policije, sa zastavom antifašizma, neumorno ide naprijed.

Savez antifašista Srbije ukazuje na to da toliki stepen farisejstva i prizemnog lukavstva odavno nije viđen na ovim prostorima. O historijskom revizionizmu i fašizmu nemaju pravo da govore oni koji su aktivno učestvovali u ratnom huškanju tokom devedesetih, a zatim u njihovom opravdavanju i glorifikaciji.

Danas su šampioni u prekrajanju historije, odnosno u revizionizmu, oni koji su od prethodnih vlasti objeručke prihvatili rehabilitaciju zločinačkog četničkog pokreta i njegovog vođe Draže Mihailovića. Licemjerno verbalno propovjedanje antifašizma, uz istovremeno veličanje nacional-socijalističkog režima Milošević-Šešelj, negiranje genocida u Srebrenici, masovnih pokolja na Ovčari, u Prijedoru, na Merkalama, Kapiji u Tuzli i brojnim drugim mjestima, ne može nikoga u Evropi da prevari.

Prihvatanje rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića, najrazličitijih saradnika okupatora i njihovih zločina tokom Drugog svjetskog rata, kao i njihovo proglašavanje borcima protiv fašizma, samo je logičan nastavak opravdavanja zločina tokom devedesetih. Tako se Srbija svrstala s one strane antifašizma, što pokazuje i njen tretman na obilježavanju značajnih historijskih datuma u Francuskoj i Poljskoj.

Današnja Srbija mora da se iskreno, jasno i bez ostatka odredi prema mračnim dijelovima svoje nedavne historije, da ukine sramnu skupštinsku deklaraciju o izjednačavanju prava četnika sa pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i javno i nedvosmisleno prizna partizanski pokret kao jedini oslobodilački i antifašistički i time pokaže da je zaista protiv revizije istorije. Samo u tom slučaju bi i naša javnost i Evropa i svijet mogli razumjeti da je njen antifašizam iskren - napisao je u autorskom tekstu Aleksandar Kraus, predsjednik Saveza antifašista Srbije.