open-navfaktor-logo
search
Večeras finale
Liga prvaka: Liverpool šesti ili Tottenham prvi put?
Početak utakmice na stadionu Wanda Metropolitano označit će slovenski sudija Damir Skomina
01.06.2019. u 08:10
get url
text

Još jedna sezona Lige prvaka, sezona čija nam je eliminaciona faza ponudila nekoliko fantastičnih utakmica i nevjerovatnih preokreta, stigla je do samog kraja.

Večeras od 21 sat Tottenham i Liverpool u engleskom finalu na stadionu Wanda Metropolitano kreću u borbu za "srebrenu amforu". Redsi će se boriti ukupno za šestu titulu najboljeg tima na Starom kontinentu, koju su četiri puta osvajali u vrijeme dok je takmičenje nosilo naziv Kup evropskih šampiona, dok su jedinu titulu Lige prvaka osvojili u sezoni 2004/2005. Za razliku od kluba s kultnog Anfield Roada Tottenham se nikada nije okitio titulom prvaka Evrope u 136 godina od osnivanja, iako je osvajao Kup pobjednika kupova (1962/1963) i dva puta Kup UEFA (1971/1972 i 1983/1984).

Nominalni domaćin, sastav argentinskog stručnjaka Mauricija Pochettina, do finala je stigao preko Borussije Dortmund, Manchester Cityja i Ajaxa, kojeg je eliminisao u revanšu nakon gola u posljednjim sekundama utakmice na Johan Cruyff Areni.

S druge strane ni Redsi nisu imali ništa lakši put do finala, a na putu do njega padali su Bayern, Porto i Barcelona koju je Kloppova ekipa poslije poraza od 3:0 u gostima u revanšu savladala za 4:0.

Iako je ulog velik, trener Suprsa smatra njegovi igrači trebaju igrati kao da ih ne gleda milion ljudi.

- Ključ je da ne razmišljaju o tome da ih gledaju milioni ljudi. Trebaju se zabaviti i uživati u igri kao djeca od sedam-osam godina i osjećati tu slobodu. U ovoj utakmici se sve svodi na pobjedu, a mi znamo jako dobro šta nam je činiti. Liverpool je sjajan tim, a Jürgen sjajan menadžer kojem se divim - rekao je Mauricio Pochettino.

Za razliku od Argentinca, Kloppu će ovo biti treće finale Lige prvaka, dva prethodna je izgubio, s Borussijom od Bayerna i s Liverpoolom od Reala.

- Finali su uvijek različiti, različit je tim, a različite su i okolnosti. Ako sam ja bio razlog što smo izgubili šest finala, onda se svi moraju zabrinuti. Ali to nije slučaj. No, vjerujem da sam rekorder prema broju pobjeda u polufinalima - kazao je Klopp, te dodao:

- Kada bih napisao knjigu ne vjerujem da bi je iko kupio. No sada je pred nama napeto finale i mi se moramo s tim obračunati.

Početak utakmice na stadionu Wanda Metropolitano koji je zakazan za 21 sat označit će slovenski sudija Damir Skomina.

Tottenham (4-2-3-1): Lloris; Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose; Winks, Sissoko; Eriksen, Alli, Son; Kane.

Liverpool (4-3-3): Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Fabinho, Henderson, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.