open-navfaktor-logo
search
Prvaci Evrope
Liverpool lovi šest decenija star rekord Tottenhama
Tim iz Merseysidea je sezonu otvorio s osam uzastopnih pobjeda i tri pobjede mu nedostaju da stigne slavni rekord Tottenhama koji je svoju šampionsku sezonu otvorio s 11 uzastopnih trijumfa
06.10.2019. u 14:47
get url
text

Ekipa Liverpoola odlično je otvorila novu sezonu u Premier ligi i ima maksimalan učinak nakon osam utakmica, a lovi slavni rekord od 11 uzastopnih pobjeda koje je Tottenham ostvario prije skoro šest decenija, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim s Anfielda već tri decenije čeka novu titulu u Engleskoj, a prošle sezone im je samo bod nedostajao u borbi s Manchester Cityjem. Izabranici njemačkog stručnjaka Jürgena Kloppa su prošle sezone bili viceprvaci Engleske s 97 osvojenih bodova i tako su postali rekorderi u "ligi petice" po broju osvojenih bodova na drugom mjestu na tabeli.

Prošlogodišnje osvajanje Lige prvaka snažan je vjetar u leđa timu s Merseysidea koji je ove sezone u prvih osam utakmica slavio isto toliko pobjeda.

Sadio Mane, Mohamed Salah i Firmino i ove sezone čine pakleni trio u napadu s postignutih 20 golova, a Liverpoolova odbrana sa holandskim stoperom Virgilom van Dijkom primila je svega šest pogodaka.

Liverpool lovi slavni rekord Tottenhama koji je na početku sezone 1960/1961 slavio pobjede na prvih 11 mečeva sezone. Londonski "pijetlovi" su tada uvjerljivo osvojili englesku ligu, a navijači Liverpoola se nadaju da će i Klopp ponoviti uspjeh Billa Nicholsona koji je vodio šampionski tim Tottenhama.

U najjačim ligama Evrope rekord s nevjerovatnih 14 uzastopnih pobjeda s početka prošle sezone drži francuski PSG.

Po deset pobjeda na početku sezone su imali njemački Bayern (2015/2016) i italijanska Roma (2013/2014), a španski Real Madirid je daleke 1968. godine sezonu otvorio s devet uzastopnih pobjeda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.