open-navfaktor-logo
search
Klinički centar u Mariboru
Ljekar iz Slovenije zarazio se iako je primio dvije doze vakcine protiv COVID-19
Ljekar iz Slovenije, zaposlen u Kliničkom centru u Mariboru, ponovo se zarazio koronavirusom nakon što je prethodno dobio obje doze vakcine protiv COVID-19, potvrdili su danas u drugoj najvećoj bolnici u toj državi.
24.02.2021. u 15:34
get url
text

Kako je prenijela televizijska stanica POP-TV, reinfekcija je moguća jer nijedna vakcina nije sto posto učinkovita, a nakon potvrde zaraze PCR testom postupili su po predviđenom protokolu i obavijestili epidemiologe.

Spomenuti ljekar nedavno se vratio iz Afrike, pa se pretpostavlja da se možda inficirao zaraznijim južnoafričkim sojem virusa, što još nije dokazano.

Kako je u srijedu na redovnoj konferenciji vlade o stanju epidemije COVID-19 izjavila mikrobiologinja Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okolinu i hranu (NLZOH), za sekvencioniranje genoma virusa i potvrdu soja mikrobiolozi trebaju najmanje sedam dana, a u Sloveniji do sada nije zabilježen nijedan slučaj južnoafričke varijante.

Analize moguće prisutnosti varijanti, odnosno novih sojeva, rade se izdvajanjem deset posto pozitivnih uzoraka s PCR testiranja, a do sada je pronađeno i potvrđeno ukupno 35 slučajeva britanskog soja te nijedan slučaj južnoafričke ili brazilske verzije, pa se pretpostavlja da novi sojevi u Sloveniji nisu jako prošireni.

Ipak, dodala je kako bi eventualnu veću prisutnost novih sojeva mogao sugerirati podatak da se od 35 slučajeva britanskog soja, 21 slučaj odnosi na zaražene koji nisu nigdje putovali, što znači da su se inficirali u lokalnoj sredini.

Inače, u Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 5.316 PCR testova potvrđeno 1.089 novih zaraza, uz deset preminulih od posljedica COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.