open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Ljekari UKC RS složenim zahvatom pacijentici spasili ruku
Pacijentica će danas biti otpuštena kući, a uz očekivan povratak funkcije šake i ruke očekuje i regeneracija živca i senzibiliteta u šaci kroz narednih godinu dana
23.10.2018. u 13:31
get url
text

Ljekari Klinike za plastično - rekonstruktivnu hirurgiju zajedno sa vaskularnim hirurzima Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske uradili su složeni hirurški zahvat kojim su pacijentici spasili ruku, javlja Anadolu Agency (AA). 

Marica Jusupović iz sela Štrbci kod Prnjavora (78) rekla je da se osjeća odlično i da je ne boli rana. Navela je da je prije operacije trpila velike bolove, te da je izuzetno zahvalna ljekarskom timu koji joj je spasio ruku i život. 

Riječ je o pacijentici sa recidivirajućim adenokarcinomom u regiji lakta lijeve ruke, koji je zahvatio meka tkiva, te se infiltrisao u krvne sudove i nerve koji inervišu pokrete ruke. U toku operativnog zahvata odstranjen je tumor i zahvaćeni segmenti arterija i živaca. Rekonstrukcija je urađena transplantacijom živca i vene sa noge pacijentice kao i autotransplantacijom kože. 

-Postoperativni tok protiče uredno, te se uz očekivan povratak funkcije šake i ruke očekuje i regeneracija živca i senzibiliteta u šaci kroz narednih godinu dana. Na ovaj način spašena je ruka pacijentkinje koja bi u protivnom bila amputirana - kažu ljekari UKC-a RS. 

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju rekao je da je operacija trajala četiri sata, i protekla je po planu ljekarskog tima. Pacijentica će danas biti otpuštena kući pet dana nakon operacije. 

Marica Jusupović

Miljan Petković, specijalista plastične hirurgije, rukovodilac operativnog tima rekao je da je glavni cilj bilo očuvanje ekstremiteta, rani postoperativni tok protiče dobro. 

Zbog ovog tumora ona je operisana na istom mjestu prije četiri mjeseca, ali pošto se radi o agresivnom tipu tumora on se vratio. 

-Sada smo bili radikalniji u zahvatu - rekao je Petković i dodao da adenokarcinom nije specifičan za regiju ruke zbog čega je i ovaj zahvat specifičan. 

Severin Dunović, specijalista vaskularne hirurgije izjavio je da su isplanirali kako da zamjene krvi sud koji je zahvatio tumor, krvnim sudom sa potkoljenice. 

-Rijetka operacija, za nas izazov, bilo mi je drago da je šaka odmah od plave boje dobila boju i puls i to je odmah bio znak da će sve dobro proći - kazao je Dunović. 

Prije operacije ruka pacijentice bila je nefunkcionalna i savijena u laktu zbog tumora. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.