open-navfaktor-logo
search
Javna tribina
Ljevičari iz našeg sokaka: Konaković, Čengić, Emrić i Brčić tumače sukobe interesa
Nevladina organizacija Forum lijeve inicijative, koja sebe opisuje kao udruženje političkih aktivista i aktivistica lijeve političke orijentacije, u ponedjeljak organizira javnu tribinu pod nazivom "Zaustavimo sukob interesa".
27.09.2020. u 15:06
get url
text
Forum lijeve inicijative

Na toj će se tribini, kako se navodi, govoriti o problemima u implementaciji Zakona o sprečavanju sukoba interesa na nivou Bosne i Hecegovine, Federacije BiH i Kantona Sarajevo (KS).

Ko bi bolje artikulirao problematiku sukoba interesa posmatranu sa lijeve strane ideološkog spektra od nekog iz Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA). Zato je sasvim logično da o toj tematici aktivistima i aktivisticama lijeve političke orijentacije govori Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Pitali su se organizatori koji ljevičar bi, pored Emrića, također govorio o ovoj temi. A onda se jedan od njih dosjetio izjave Elvisa Vrete, zastupnika u Skupštini KS koji je Napustio Našu stranku, pristupio Demokratskoj fronti pa se predomislio i potpisao pristupnicu Narodu i pravdi (NiP).

- Ja često ponavljam da nekad više ljevičarskih stavova i zalaganja ima NiP – objašnjavao je Vreto u razgovoru za Faktor odluku da pristupi NiP-u.

Uzimajući u obzir ovu ocjenu, nametnula se mogućnost da o sukobu interesa govori predsjednik NiP-a, ljevičar Elmedin Konaković. U prilog potrebi da baš on govori na ovu temu išlo je i vrlo obimno iskustvo po pitanju sukoba interesa.

Zvaničnik čija privatna firma je dobijala unosne poslove od javnog preduzeća kojim rukovode njegove stranačke kolege, te šef stranke čiji zvaničnici, primjera radi, kao rukovodioci pri isteku mandata sami za sebe raspisuju konkurse za dobro plaćene pozicije, sigurno ima mnogo toga za reći o sukobu interesa.

VEZANI TEKST - Potvrđeno pisanje Faktora: Članica Naroda i pravde nova šefica u Turističkoj zajednici KS

Kada je sukob interesa u pitanju, jedan zvaničnik se izdvaja kao autoritet u toj oblasti. Bivši generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) i aktuelni federalni zastupnik Irfan Čengić bi mogao satima pričati na tu temu.

Vjerovatno će Čengić ispričati učesnicima okruglog stola iskustva pri raspodjeli budžetskog novca, kada je njegov brat dobio 250.000 KM od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kojim su rukovodili kadrovi SDP-a. Samo nekoliko mjeseci nakon što je Čengićev brat osnovao firmu CHB d.o.o., sredstva iz Fonda su uplaćena na njen račun, a Čengići su zatim svoj poduzetni duh i poslovnu viziju pretočili u – restoran.

- Za vrijeme Fortine vlade, započeli smo neke važne procese koji za cilj imaju smanjenje prostora za korupciju, pravovremenu detekciju i sprječavanje sukoba interesa. Završit ćemo mi taj proces, sigurna sam – napisala je najavljujući svoje učešće na ovoj tribini Lejla Brčić, bivša ministrica pravde KS.

Ova nekadašnja saradnica Kenana Crnkića u mikrokreditnoj organizaciji Prizma je nakon njegovog preuzimanja pozicije direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS nekako i sama dobila posao u toj ustanovi. Vjerovatno nakon zakonski provedene konkursne procedure.

Nakon smjene sa pozicije kantonalne ministrice, Brčić se, sudeći prema Registru zaposlenih u institucijama KS, vratila u Zavod zdravstvenog osiguranja, gdje je zasnovala radni odnos 13. aprila ove godine. Ne postoji prostor za sumnju da su sprječavanje sukoba interesa i borba protiv korupcije visoko na listi njenih prioriteta, te da svakako može reći mnogo toga o sukobu interesa u institucijama vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.