Na spomen-obilježju na lokalitetu Hrastova glavica kod Sanskog Mosta danas je obilježena godišnjica strijeljanja 124 logoraša iz Keraterma i Omarske.  Nakon što su 5. avgusta 1992. godine odvedeni iz logora,  dan poslije pripadnici Vojske Republike Srpske i srpske paravojne formacije  na izuzetno brutalan način ubili su logoraše, koji su prethodno prošli strašne torture u prijedorskim kazamatima. Naime, po trojicu logoraša su vezali žicom, strijeljali ih većonom pucanjem u glavu, a njihova tijela potom su bačena  u jamu duboku više od 20 metara.

Grobnica je otkrivena krajem 1998. godine, a u njoj su nađeni i posmrtni ostaci prijedorske legende, dr. Ese Sadikovića.  On je bio čuveni ljekar  iz Prijedora,  član međunarodne zdravstvene organizacije "Ljekari bez granica", aktivista Ujedinjenih naroda i predsjednik "Udruženja otorinolaringologa SFRJ". Bio je jedan od vodećih prijedorskih intelektualaca koji je 1990-ih godina pozivao na razum i mirno rješavanje političkih tenzija. Imao je izuzetan smisao za humor, i objavljivao je satirične tekstove u lokalnom listu "Kozarski vjesnik", kritizirajući na taj način tadašnje političke prilike. I tokom boravka u logoru Omarska nastavio je svoju misiju humaniste liječeći, pomažući i ohrabrujući druge. Večeras u 20 sati u Domu kulture u Prijedoru u njegovu čast bit će održan čast historije.

Dr. Sadiković: Večeras će u njegovu čast biti održan čas historije
Doktor Eso Sadiković

Strijeljanje na Hrastvoj Glavici je preživio Ibrahim Ferhatović, izvukavši se iz jame. Ferhatović je nešto kasnije ubijen u etničkom čišćenju rodnog mjesta, ali je kasnije na osnovu njegovih informacija otkrivena grobnica na Hrastovoj glavici.

Kako je za “Faktor” kazao Jasmin Mešković, predsjednik Udruženja logoraša BiH,  koji je prisustvovao današnjem obilježavanju, ukazao je na brutalnost i obim ovoga zločina, da svako od 124 imena uklesana na spomen-obilježju znači 124 tragične životne sudbine.

-  Koliki je ovaj zločin govori i podatak da su se ubice u neko vrijeme umorile od ubijanja, da su donijeli stolice, sjeli na njih i tako, sjedeći, nastavili ubijati preostale logoraše – kazao je Mešković.  

Sa današnjeg obilježavanja
Na spomen - obilježju imena 124 prijedorska logoraša

Veliki broj prisutnih na današnjem obilježavanju, prema Meškovićevom mišljenju, dokaz je da žrtve neće biti zaboravljene, da će istina o ovim događajima biti prenošena s koljena na koljeno, te da se neće postustati u zahtjevima za procesuiranje odgovornih, koje još nije stigla ruka pravde.

Osim prijedorskih logoraša, tokom ekshumacije u ovoj masovonoj grobnici pronađeni su i posmrtni ostaci dvojice Sanjana ubijenih u Drugom svjetskom ratu.