Od 25 analiziranih općina u 11 će biti drugog kruga za izbor gradonačelnika, na osnovu ispitivanja birača na izlazu iz biračkih mjesta.

U Prištini, glavnom gradu Kosova u drugi krug izbora idu Arben Vitia iz Samoopredjeljenja sa osvojenih 43,7 posto i Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 27,1 posto glasova izašlih birača. Treći je Uran Ismaili iz Demokratske partije Kosova (PDK) sa 20,8 posto glasova.

U Prizrenu, drugom po veličini gradu na Kosovu, aktuelni gradonačelnik iz Samoopredjeljenja Mytaher Haskuka je osvojio 39,9 posto glasova, dok je drugi Shaqir Totaj iz PDK-a sa 35,3 posto glasova.

U Gnjilanu je tijesna bitka između aktuelnog gradonačelnika Lutfi Hazirija iz LDK-a (46,4 posto) ali će i on ići u drugi krug sa kandidatom Samoopredjeljenja Albanom Hysenijem (40,7 posto).

U Podujevu je najviše glasova, 47,8 posto, dobio aktuelni gradonačelnik iz Samoopredjeljenja Shpetim Buliqi, ali će najverovatnije morati u drugi krug izbora sa kandidatom LDK-a Ekrem Hysenikoji je dobio 37 posto glasova.

LDK i VV idu u drugi krug izbora i u općini Vitina.

Drugog kruga će biti u Đakovici (VV-AAK), Orahovcu, Klini, Mališevu, Vučitrnu i Kačaniku.

Prema Extip polu na čelu Općine Južna Mitrovica bit će Bedri Hamza sa osvojenih 53,12 posto glasova. On je pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika te općine Agima Hatirija, kandidata Samoopredjeljenja.

Na čelu općine Peć Gazmen Muhaxhiri iz LDK-a dobio je povjerenje građana da vodi općinu i u trećem za redom mandatu sa osvojenih 56 posto glasova.

U Uroševcu je ponovo pobjedio Ali Aliu iz PDK-a, dok je u Hani Elezi ponovo pobijedio nezavisni kandidat Rufki Suma. Burim Ramosaj iz Alijanse novo Kosovo (AAK) ponovo je pobijedio u Dečanu, a Burim Berisha iz LDK-a u Kosovu Polju. Bekim Jashari nezavisni kandidat pobijedio je Drenasu, a Ramiz Ladrovci iz PDK-a u Skenderaju.

U 10 općina sa srpskom većinom u kojima nije sprovedeno istraživanje Exit polla, očekuje se pobjeda Srpske liste.

Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su građani birali novu lokalnu vlast u narednom četvorogodišnjem mandate u 38 općina.

Pravo glasa imalo je 1.885.448 birača, dok se za glasanje putem pošte registrovalo 15.532 birača izvan Kosova.

Druga runda za izbor gradonačelnika bit će održana 14. novembra.

Ukupna izlaznost na lokalnim izborima je bila 43 posto.