open-navfaktor-logo
search
Ovjerene kandidature
Lokalni izbori: SNSD "napada" Centar, Naša stranka se drži Kantona Sarajevo, a Konaković neće u Trebinje na kafu
Političke stranke, koalicije i kandidati bi od 5. do 17. augusta trebali Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine podnijeti kandidatske liste za predstojeće Lokalne izbore. Iako je javnosti već poznat značajan broj kandidata za načelnike i gradonačelnike, pa čak i za općinska ili gradska vijeća, pune kandidatske liste bi trebale biti poznate u naredne dvije sedmice.
02.08.2020. u 10:43
get url
text

Ono što se u ovom trenutku zna jesu koje stranke bi trebale učestvovati na Lokalnim izborima i u kojim sredinama, barem na osnovu preliminarne liste ovjerenih političkih subjekata. No, to ne znači nužno da će ovjerene stranke i imati kandidate na Lokalnim izborima u sredinama u kojima su ovjerile učešće.

Najviše ovjerenih kandidatskih listi imat će Stranka demokratske akcije (SDA), koja će svoje kandidate za općinska i gradska vijeća ponuditi u 106 lokalnih zajednica, a ovjerili su i kandidature za 66 načelničkih ili gradonačelničkih pozicija. Pored općina u Federaciji BiH, SDA bi kandidate za načelnike trebala imati i u nekoliko općina u entitetu RS, poput Vukosavlja, Bratunca, Novog Goražda, te Srebrenice, u kojoj su kandidaturu SDA-ovog Alije Tabakovića podržale sve probosanske stranke, osim Socijaldemokratske partije (SDP).

Kada su općinska i gradska vijeća u pitanju, ta stranka je, pored općina i gradova u FBiH, ovjerila kandidature u Bosanskom Novom, Bosanskoj Dubici, Prijedoru, Bosanskoj Gradiški, Srpcu, Prnjavoru, Derventi, Bosanskom Brodu, Vukosavlju, Modriči, Bijeljini, Banjoj Luci, Doboju, Loparama, Ugljeviku, Kneževu, Kotor Varoši, Tesliću, Osmacima, Zvorniku, Šipovu, Vlasenici, Bratuncu, Srebrenici, Sokocu, Rogatici, Višegradu, Istočnom Mostaru, Nevesinju, Gacku, Foči, Novom Goraždu, Čajniču, Rudom, Berkovićima, Ljubinju, Trebinju, Bosanskoj Kostajnici i Milićima, te Brčko distriktu.

SDP je ovjerio kandidature za načelnike ili gradonačelnike u 45 lokalnih zajednica, a od ranije je poznato da će u nekima od njih imati zajedničke kandidate, odnosno podržat će kandidature članova drugih stranaka ili nezavisnih kandidata. Kada su načelničke ili gradonačelničke pozicije u pitanju, ta bi stranka mogla imati svog kandidata za gradonačelnike Banje Luke i Istočnog Sarajeva.

SDP je ovjerio učešće na Lokalnim izborima za općinska ili gradska vijeća u 87 lokalnih zajednica. Pored općina i gradova u FBiH, ta stranka je ovjerila učešće u Novom Gradu, Bosanskoj Dubici, Laktašima, Derventi, Bosanskom Brodu, Vukosavlju, Modriči, Banjoj Luci, Loparama, Jezeru, Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, Han Pijesku, Rogatici, Foči, Novom Goraždu i Bosanskoj Kostajnici, te Brčko distriktu.

Mnogo manje ambicija kada su u pitanju lokalne zajednice u entitetu RS imala je Naša stranka, koja nije ovjerila niti jednu kandidaturu za načelnike ili gradonačelnike u tom bh. entitetu. Od 13 lokalnih zajednica u kojima su najavili mogućnost kandidatura, samo pet ih je van Kantona Sarajevo, a samo jedna je u sredini u kojoj bošnjačko stanovništvo nije većinsko (Kiseljak).

Nešto su ambiciozniji u Našoj stranci bili po pitanju općinskih ili gradskih vijeća u entitetu RS, pa su najavili liste u Derventi, Banjoj Luci i Srebrenici. Moguće liste u samo tri lokalne zajednice u entitetu RS ne odgovara baš deklarativnoj opredijeljenosti te stranke za političkim djelovanjem na cijelom teritoriju BiH i to nakon punih 12 godina postojanja. Više od 80 posto lokalnih zajednica u kojima će Naša stranka imati kandidate su zajednice sa većinski bošnjačkim stanovništvom.

Iako je u nedavnom istupu na društvenim mrežama ocijenio da je Trebinje pitom i prelijep grad, te je čak pozivao i lidere drugih stranaka da ga posjete, šef Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković ove godine neće svraćati u Trebinje. Trebinjci, naime, neće imati priliku birati kadrove NiP-a u Gradsko vijeće, što se nije moglo pretpostaviti na osnovu Konakovićeve zabrinutosti za Trebinje koju je iskazivao na društvenim mrežama, ali Trebinjci hoće, ne računajući lokalne stranke i one sa srpskim nacionalnim predznakom, moći birati kadrove SDA, Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), pa čak i Unije socijaldemokrata (USD).

NiP neće imati niti jednog kandidata za načelnika ili gradonačelnika u entitetu RS, a ovjerili su svoje učešće u 31 lokalnoj zajednici u FBiH. U nekim sredinama, poput općina u Kantonu Sarajevo, će podržati zajedničke kandidate. Kada su općinska i gradska vijeća, NiP je, kada je u pitanju entitet RS, najavio liste u Bijeljini i Višegradu.

Savez za bolju budućnost (SBB) je ovjerio učešće u izborima za načelnike i gradonačelnike u 63 lokalne zajednice, te bi trebali imati 80 kandidatskih listi za općinska ili gradska vijeća. Demokratska fronta (DF) bi, sudeći prema listi ovjerenih političkih subjekata, trebala imati 16 kandidata za načelnike ili gradonačelnike, među kojima je i kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Kada su općinska i gradska vijeća u pitanju, ta stranka je najavila kandidature u 67 lokalnih zajednica.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH bi trebala imati 33 kandidata za načelnike ili gradonačelnike, a njihove liste za vijeća bi se trebale naći u 66 općina i gradova. Tri kandidata manje za načelnike ili gradonačelnike bi trebala imati Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ1990), a ta bi stranka trebala ponuditi kandidate za vijeća u 59 lokalnih zajednica.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bi trebao imati 68 kandidata za načelnike ili gradonačelnike, te 90 listi za vijeća, među kojima su liste u sarajevskom Centru, Konjicu, Stocu, Busovači, Novom Travniku, Gornjem Vakufu – Uskoplju, Livnu, Kladnju, Kalesiji, Banovićima, Jajcu, Tuzli, Lukavcu ili Gradačcu.

Srpska demokratska stranka (SDS) bi mogla imati 64 kandidata za načelnike ili gradonačelnike i 69 listi za vijeća. Izvjesno je ipak da neće imati baš 64 kandidata za načelnike ili gradonačelnike, s obzirom da je od ranije poznato da će u Banjoj Luci podržati kandidaturu Draška Stanivukovića iz Partije demokratskog progresa (PDP) i SNSD-ovog Mladena Grujičića u Srebrenici. SDS bi mogao imati liste u sredinama poput Kaknja, Zenice, Travnika i Donjeg Vakufa.

Lokalni izbori u BiH bi se trebali održati 15. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.