Svake godine dobrotvorna organizacija Remembering Srebrenica (Sjećanje na Srebrenicu) odabire temu koja odražava jedan aspekt genocida koji se mora obilježiti. Prošlogodišja tema bila je "Premošćivanje podjele – suprotstavljanje mržnji". Inspirisala je sve ljude da izazovu one koji imaju za cilj podijeliti zajednice kao i da priznaju one koji grade mostove između zajednica.

Tema za ovu godinu će biti objavljena večeras u Westminester palači uz prisustvo zvanica iz britanske vlade i dr. Harisa Silajdžića, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tim povodom, Ambasada Bosne i Hercegovine u svojim prostorijama u Londonu sinoć je organizovala svečanu večeru.

Istaknuti gosti bili su bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Haris Silajdžić, vikont James Younger Leckie, ministar zajednica i vjere, Lord Nick Bourne iz Aberystwyth-a, predsjednik Remembering Srebrenica organizacije, baronesa Nosheena Mobarik CBE, patron Remembering Srebrenica organizacije Alicia Kearns MP, Martin Bell OBE, ambasador UNICEF-a i bivši BBC-jev ratni izvještač, Andrew Page, direktor za zapadni Balkan u Uredu za vanjske poslove, dr. Waqar Azmi OBE, direktor Remembering Srebrenica organizacije, uposlenici Ambasade BiH, predstavnici bh. zajednice u Velikoj Britaniji te mnogi drugi prijatelji Bosne i Hercegovine.

Ambasador Vanja Filipović iskoristio je priliku da im se svima zahvali na kontinuiranom radu na očuvanju sjećanja na srebrenički genocid, odaju počast žrtvama i preživjelima i osiguraju da se takva zvjerstva više nikada ne ponove. Dr. Silajdžić ukazao je na jedinstven stav Ujedinjenog Kraljevstva da preuzme vodeću ulogu u promociji istinskih vrijednosti u Bosni i svijetu, dok su ministar James Younger i Page govorili da se interes Velike Britanije za zapadni Balkan neće smanjiti, bez obzira na Brexit, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

U 2019. je više od 1100 događaja održano u Velikoj Britaniji, kojim je prisustvovalo veliki broj  ljudi. Osim komemoracija, organizacija Sjećanje na Srebrenicu radi u školama širom zemlje te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila sa više od 95.000 djece.