open-navfaktor-logo
search
Protivljenje uštedama
Lovrinović o smanjenju plaća: Ako ovako nastavimo, u Sarajevu će moći raditi samo Sarajlije
Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović je ocijenio da je ovo "apsolutno protivustavan zakon", te da ga HDZBiH neće podržati.
19.05.2020. u 16:31
get url
text

- Već jedan duži vremenski period jedna skupina kolega predlaže ovakva rješenja koja se tiču primanja izabranih i imenovanih zvaničnika i to tumače sa činjenicom da su to neka privilegirana primanja, privilegirane pozicije, što apsolutno ne stoji. U javnosti se stječe dojam da se ovdje uđe, da se samo uzima nešto što stoji u nekoj kutiji, onako kako ko hoće. Podsjećam da je ovo sve regulirano ovim zakonom, da se sva primanja i naknade primaju po zakonu – ocijenio je Lovrinović.

VEZANI TEKST - Zvaničnici "Bh. bloka" se posvađali: Arnaut optužio Magazinovića za "elementarno nepoznavanje materije"

Mjere koje se predlažu su, tvrdi, "populističke" i predstavljaju "snažan atak na ustavnu poziciju državnih institucija, odnosno izabranih i imenovanih dužnosnika". Predložio je da se ponude neka nova rješenja i da se ono što se uštedi na plaćama visokorangiranih zvaničnika rasporedi na policajce, službenike i namještenike.

- Ako ovako nastavimo oduzimati ljudima pravo, ubuduće će u Sarajevu moći raditi samo Sarajlije jer stručni saradnici, službenici i namještenici ne mogu zapravo uopće živjeti od ovog novca, niti mogu doći na posao, niti imaju plaćen prijevoz ako je više od 80 kilometara – izjavio je Lovrinović.

Kazao je da ima smisla ponovo pregledati način isplate plaća i pogledati koliko je nominalno ta ušteda, a da mjere koje se stalno predlažu, od bijelog hljeba do naknada za rad u upravnim odborima, ne podižu efektivnost rada Parlamenta.

- Svaki dan rad je sve gori – ocijenio je šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH.

Formiranje "kvazifondova" je, tvrdi, nemoguća misija, te ističe da se u posljednje vrijeme napada na kompletnu poziciju izabranih i imenovanih zvaničnika na način da se predstavljaju kao neradnici. Tvrdi da su do 2000. godine primanja bila viša nego što su danas.

- Zapravo se tražilo da neko dođe i radi u BiH, da radi na utemeljenju, ostvarenju države. Je li to došlo vrijeme da nečiji ciljevi i snovi nisu ostvareni, pa sad taj novac treba oduzeti i one koji su tad došli da rade u Sarajevo sad treba istjerati. Meni se čini da jeste – zaključio je Lovrinović.

Ocijenio je da neki sve čine da u ovoj državi naprave anarhiju. U nastavku rasprave je Lovrinović poručio da se ne protivi već nudi trajno rješenje, da se Vijeće ministara BiH pozabavi ovim zakonom.

- Nekim od vas koji ste ove zakone predložili građani nisu ni dali povjerenje. Samo zahvaljujući nakaradnom zakonu vi ste tu gdje jeste – kazao je Lovrinović.

Predložio je da se, ako u budžetu nema novca, novac i ne isplaćuje, te da plaće budu kad bude i novca.

- Imam još najbolji prijedlog. Predlažem da sve funkcije obnašaju volonterski, pa nek rade oni koji će najviše voljeti BiH. Neka rade bez para. Ne trebaju nam ni izbori – izjavio je Lovrinović.

Ocijenio je da se ništa ne dobija uštedama od 20 posto, te da je jedini novac koji će se vratiti u njegovu srednju Bosnu biti onaj kojeg će on vratiti.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut se osvrnuo na Lovrinovićevu ocjenu o "nakaradnom Izbornom zakonu" i onima koji nisu dobili podršku građana.

- Ja se samo mogu složiti da je nakaradan Izborni zakon prema kojem gospođa Krišto dobije hiljadu glasova manje od mene, a sjedi gore u Kolegiju. Kako to nazvati nego nakaradan Izborni zakon. Osoba sa 4.400 glasova je član Kolegija i odlučuje o tome hoće li se danas glasati o vanrednim mjerama štednje – izjavio je Arnaut.

Kazao je da to nema nigdje, osim u BiH, te da je to potrebno mijenjati i da će on biti veliki saveznik u namjeri da se to promijeni.

- Kada govorite o nakaradnom Izbornom zakonu, prvo počistite u svom Klubu, da ne kažem pred kućom – zaključio je Arnaut.

Lovrinović je Arnautu poručio da nije izabran glasovima građana, što je, kako je kazao, posljedica njegovog rada u prošlom mandatu.

- Vi ste već sada zglajzali kod šefice jer ste mi nabacili na volej da ona sjedi u Kolegiju sa 4.000 glasova i to je jedna odlika nakaradnog Izbornog zakona. Ako je broj glasova mjerilo, šta je problem što gospodin Željko Komšić sjedi u Predsjedništvu. Dobio je puno više glasova – kazao je Arnaut.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.