open-navfaktor-logo
search
Trener kijevskog Dinama
Lucescu: Putin je ubica, ovo je zločin, gledamo kako umiru žene i djeca
Mircea Lucescu, rumunski fudbalski stručnjak i trener ukrajinskog prvoligaša Dinama iz Kijeva, žestoko je prozvao Vladimira Putina, predsjednika Rusije, zbog invazije na Ukrajinu.
16.03.2022. u 20:09
get url
text
Mircea Lucescu

U razgovoru za poljske medije nije se sudržavao i Putina je nazvao ubicom, govoreći o zvjerskim ubistvima žena i djece.

- Ono što se događa u Ukrajini je zločin. Putin je ubica! Ovaj rat je barbarski. Gledamo djecu i žene kako umiru. Bombardiraju se bolnice i stambene zgrade.

Cijeli svijet mora podržati Ukrajinu. Odmah! Ponavljam još jednom: Putin je ubica i ono što se događa u Ukrajini je izvan najbolesnije mašte. Vratio sam se u Rumuniju, ali i dalje pokušavam pomoći na mnogo načina, uz saradnju sa svojim fudbalerima, s kojima sam u kontaktu - kazao je Lucescu, dodavši:

- Nisam očekivao da će se ovo dogoditi. Moglo bi se pretpostaviti da bi se nešto moglo dogoditi, ali samo u oblasti Donjecka i Luganska. Nikad nisam zamišljao da će Kijev i drugi ukrajinski gradovi biti bombardirani, a neki od njih uništeni.

Zato kažem da je ovo što se događa barbarsko. Sjećam se svojih godina u Šahtaru. Imali smo igrače različitih nacionalnosti, uključujući Ruse i Ukrajince. Nisam imao problema. Radili smo zajedno kao klub i igrači su bili prijatelji van terena. A sada gledamo lude stvari. Teško je to prihvatiti.

Ukrajinci i Rusi žive zajedno kao braća. Sada je cijelo pitanje političko, ne znam kako će završiti sve, jer su Ukrajinci ponosni ljudi. Rat će trajati dugo i neće biti pobjednika. Nije bilo potrebno doći do ove točke - zaključio je Lucescu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.