open-navfaktor-logo
search
Sjajne vijesti
Luka Garza dobio državljanstvo BiH, može igrati za Zmajeve
Luka Garza, košarkaš Detroit Pistonsa, dobio je državljanstvo Bosne i Hercegovine, te je tako otklonjena i posljednja dilema oko njegovog nastupa za Zmajeve.
22.12.2021. u 14:30
get url
text

Ovu vijest potvrdio je Darko Dželetović, sportski novinar koji izvještava sa NBA parketa.

- Odlične vijesti za košarkašku reprezentaciju BiH. Luka Garza mi je upravo rekao da je prošle sedmice postao državljanin Bosne i Hercegovine, tako da je otklonjena jedna od glavnih prepreka za igranje u dresu bh. reprezentacije na Eurobasketu sljedeće godine - napisao je Dželetović na svom Twitter nalogu.

VEZANI TEKST - NBA košarkaš će igrati za BiH: Garza završava papirologiju oko državljanstva

Garza je uz Nurkića jedini bh. internacioanlac u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi. Preostalo mu je da izvadi bh. pasoš, te da KSBiH završi dokumentacija sa FIBA-om, što su i posljednje prepreke da nastupi za reprezentaciju BiH.

- U ovom trenutku sam u procesu završavanja papirologije oko dobijanja državljanstva BiH.

I nadam se, kada to bude gotovo, da ću igrati za reprezentaciju - kazao je Garza prije dva mjeseca, dodavši da je gledao utakmice Zmajeva i da je njegov rođak Amar Alibegović igrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine:

- Jusuf Nurkić je neko s kim sam više puta razgovarao još dok sam bio na koledžu, o tome da igram.

VEZANI TEKST - Unuk Refika Muftića igrat će za Detroit Pistonse

Bio mi je velika podrška i odličan je. Jako sam uzbuđen jer ćemo u budućnosti udružiti snage i igrati zajedno - kazao je tada Garza.

Luka Garza ima 22 godine, ove sezone je za Pistonse odigrao 18 utakmica.

U prosjeku na parketu provodi 9,1 minutu, a za to vrijeme postiže 3,8 poena, ima dva skoka i bilježi 0,4 asistencije po meču. Visok je 211 cm i igra na poziciji centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.