open-navfaktor-logo
search
Upis već počeo
"Maarif" škole nude kvalitetno i moderno obrazovanje budućih generacija širom Balkana
Obrazovne ustanove u Sarajevu čine vrtić, osnovna i srednja škola, a s obzirom na to da je riječ o razredima s manjim brojem učenika, nastavno osoblje ima priliku više se posvetiti svakom učeniku i pružiti što kvalitetnije obrazovanje
24.06.2019. u 09:24
get url
text

Prošle godine otvorene "Maarif Schools of Sarajevo", koje je osnovala turska Fondacija "Maarif", a koje se nalaze u Sarajevu, uveliko rade na pripremama za novu generaciju učenika. 

Upis je već počeo, a o projektima realiziranim u proteklom periodu, uspjesima i budućim planovima za Anadolu Agency (AA) govorio je koordinator Fondacije za Balkan i Istočnu Evropu Salih Sagir.

Sagir je tom prilikom podsjetio kako je turska Fondacija "Maarif" koja je osnovana 2016. jedina ovlaštena ustanova koja predstavlja Republiku Tursku na polju obrazovanja u inostranstvu. Osnovana je kao neprofitna organizacija, a danas ima svoja predstavništva širom svijeta, a nekoliko njih je i na Balkanu. 

Obrazovne ustanove "Maarif" danas pohađa nekoliko desetina hiljada učenika širom svijeta. 

Obrazovne ustanove u Sarajevu čine vrtić, osnovna i srednja škola, a s obzirom na to da je riječ o razredima s manjim brojem učenika, nastavno osoblje ima priliku više se posvetiti svakom od učenika i tako pružiti što kvalitetnije obrazovanje. Talentirani učenici već su počeli nizati uspjehe na brojnim takmičenjima u nekoliko oblasti.

Brojni popusti za trenutne i buduće učenike

Sagir je kazao kako su u toku godine, ne samo u školi, nego i na nivou Kantona Sarajevo imali značajnih aktivnosti, a među njima su takmičenja iz fizike i matematike na nivou kantona.

Naime, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u kampusu škola “Maarif” Sarajevo održano je kantonalno takmičenje iz fizike i matematike za učenike osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. U ulozi domaćina, škole “Maarif” Sarajevo imale su priliku predstaviti nastavni proces i ostale aktivnosti koje se realizuju u kampusu, kao i cjelokupno obrazovno djelovanje turske Fondacije “Maarif” širom svijeta.

Sagir je podsjetio kako je u školama organiziran i niz kulturnih i sportskih aktivnosti.

-Nakon uspješno završene jedne školske godine, postavili smo ciljeve za sljedeću godinu. Počeo je rani upis koji i dalje traje. U tom periodu smo pripremili i značajne popuste. U septembru počinje nastava, a upis će trajati do tada. Pozivamo one roditelje koji žele iskoristiti pogodnosti koje se nude u periodu ranog upisa, da to učine što prije - rekao je Sagir.

Dodao je kako učenici imaju priliku dobiti stipendije i određeni popust prilikom upisa. Pojasnio je kako učenici koji su ostvarili dobre rezultate na završnim ispitima imaju mogućnost ostvarivanja većih popusta, jer je cilj škola, uspostaviti određeni nivo kvaliteta i pružiti moderan način obrazovanja.

Sagir je kazao kako prioritet daju lokalnom nastavnom planu i programu, ali i da žele da u školama budu zastupljeni moderni obrazovni modeli.

Moderni obrazovni modeli

Prethodno je pokrenuta i procedura oko pokretanja IB i IGSCE (Camridge) programa, inovativnih međunarodnih programa koji zadovoljavaju zahtjeve vremena.

Nastava se odvija na bosanskom jeziku. Od petog razreda osnovne škole predmeti prirodnih nauka, uz matematiku i informatiku, izvode se na engleskom jeziku, a od predškolskog obrazovanja učenici uče engleski i turski kao prvi i drugi strani jezik. 

{$galerijaFotografija}

Sagir je kazao kako djeca koja završe ove škole, imaju značajne mogućnosti za nastavak školovanja na prestižnim univerzitetima, kako u zemlji, tako i inostranstvu, a naročito u okviru Turskog fonda za stipendije (Turkiye Burslari).

Nastavno osoblje u ovim školama ima bogato profesionalno iskustvo, a nastava se izvodi prema najmodernijim obrazovnim standardima. Prema riječima Sagira, mnogi uposlenici su školovanje završili u Turskoj i/ili dobro govore turski jezik.

U okviru škola se, između ostalog, nalaze i sportska sala, moderno opremljene radionice za infromatiku, robotiku, kodiranje, muziku, dramu i organsku poljoprivredu.

Obrazovne ustanove u nekoliko zemalja regiona

Osim toga, škole Fondacije "Maarif" od 2016. brzo su počele s aktivnostima u regionu. Naime, prvo je škola otvorena na Kosovu, a do danas je otvorena i druga. Izuzetno moderno opremljena škola je otvorena i u Makedoniji, a u toku su radovi na otvorenju još jedne škole koja bi se trebala nalaziti u Skoplju.

Pored toga, u Albaniji postoje obrazovne ustanove u kojima se odvija nastavni proces od vrtića do univerziteta.

-U Albaniji se trenutno nalazi jedini univerzitet turske Fondacije ‘Maarif’ i možemo reći da je jedna od najznačajnijih obrazovnih institucija u toj zemlji. Pored toga, ove godine je počeo prijem učenika u Rumuniji. Kampus je veliki i potencijal je veliki. Trenutno se nastavni proces odvija u pet zemalja - rekao je Sagir.

Pojasnio je kako su pokrenute i aktivnosti u Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj, gdje bi u budućnosti trebale biti osnovane škole Fondacije.

Proširenje kapaciteta i priprema novih sadržaja za učenike

Sagir je, kada je riječ o kompleksu u Sarajevu, najavio proširenje kapaciteta u smislu otvaranja domova.

Domovi bi trebali biti smješteni unutar kampusa, a riječ je o značajnom projektu, koji će nuditi mogućnost smještaja za djecu koja dolaze s područja van Kantona Sarajevo, naročito za srednjoškolce. Također, prostorije će moći koristiti i učenici s područja drugih zemalja regiona, ali i bh. dijaspore. Rade i na zajedničkom nastavnom planu i programu za učenike srednjih škola na području Balkana. Osvrnuo se i na ljude koji žive u Turskoj, a korijene vuku s Balkana, te dodao kako mnogi od njih žele da njihova djeca na ovim prostorima pohađaju nastavu. Sagir je kazao kako nastoje omogućiti smještaj u internatima, dati mogućnost školovanja djece u modernim školama gdje mogu dobro naučiti nekoliko stranih jezika, ali i upoznati se s područjima odakle potiču njihovi preci.

U toku su i planovi na programu razmjene učenika na području Balkana, a koji omogućava da srednjoškolci određeni period provedu u drugoj zemlji regiona. Osvrnuo se i na činjenicu da se značajan dio nastave odvija na engleskom jeziku.

Rade i na projektu da sljedeće godine otvore "Maarif" školu sporta u sklopu koje će djeca imati priliku trenirati nekoliko sportova. Naglasio je kako uslov nije da ju pohađaju samo učenici “Maarif Schools“, već će ju moći pohađati i osnovci i srednjoškolci drugih škola. Sportska dvorana koju ”Maarif Schools“ već posjeduje tako će postati sportsko-edukacioni kompleks.

Maarif škole - 24. 6. 2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.