open-navfaktor-logo
search
Jelisejska palata
Macron se u Parizu susreo sa Benjaminom Karić i Draškom Stanivukovićem
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković razgovarao je sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Jelisejskoj palati u Parizu.
11.11.2021. u 18:01
get url
text

Stanivuković i Macron su razgovarali o trenutnoj situaciji u RS-u i BiH, evropskom putu, kao i konceptu zelenih gradova.

- Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u RS-a sa naglaskom na evropski put kojim mogu i trebaju da idu nove generacije političara. Porška u borbi protiv kriminala i korupcije je neupitna, ali i za naš put prema što većoj transparentnosti institucija, kao jedne od ključnih evropskih vrijednosti – rekao je Stanivuković, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Dodaje da je dogovorena i saradnja Banje Luke i nekoliko francuskih gradova.

- Dogovorili smo saradnju sa četiri grada u Francuskoj kroz direktnu podršku za tehnološkim projektima (pametni gradovi), ali i projektima iz oblasti ekologije (ekološki gradovi).

Banja Luka će za realizaciju projekata iz ovih oblasti moći računati na francuske fondove. Ponosni smo na sve što smo učinili danas, jer se danas u srcu Francuske priča o gradu na Vrbasu – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

I Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, susrela se danas u Jelisejskoj palati sa Macronom.

Kako je naglasila, susret sa predsjednikom Francuske iskoristila je za razgovor o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nije propustila priliku ni da istakne važnost podrške našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji i još važnije – očuvanju njenog teritorijalnog integriteta, navedeno je na njenom Twitter nalogu.

Karić i Stanivuković se nalaze u Parizu, gdje su pozvani da učestvuju na četvrtom izdanju Pariskog mirovnog foruma, koji se održava od 11. do 13. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.