VEZANI TEKST - Lukavačka cementara dobila novog vlasnika

Talentis International Construction Investments Kft iz Mađarske je novi vlasnik ove kompanije bazirane na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, a kupili su 100 posto dionica od dosadašnjeg vlasnika, austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Grupa Talentis je u vlasništvu Lőrinca Mészárosa, jednog od najbogatijih Mađara, kojeg prate kritike zbog njegove bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ovo je prva investicija Mészárosa na tržištu Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi na sajtu cementare, krajem prošle sedmice je "okončan proces akvizicije koji je trajao više mjeseci", te su ispunjeni svi uslovi kupoprodajnog ugovora, a upravljačka struktura u fabrici ostaje ista.

Asamer Baustoffe AG je tokom privatizacije u BiH 2001. godine kupila 51 posto vlasništva u cementari, a 2014. godine je postala vlasnik 100 posto dionica.

Fabrika cementa u Lukavcu je osnovana 1974. godine, te prema njihovom sajtu, godišnje može proizvesti više od 900.000 tona cementa, i 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa).

Bogatstvo Lőrinca Mészárosa, vlasnika kompanije koja je kupila cementaru u Lukavcu, magazin Forbes procjenjuje na oko 1,7 milijardi dolara.

Njegov uspon na listama najbogatijih Mađara je počeo nakon 2010., kada je Orban po drugi put postao premijer te države, piše RSE.