open-navfaktor-logo
search
Sastanak s Kosterom
Magazinović: EU treba prestati biti tolerantan prema "lošim momcima", oni razumiju samo jezik sile
Šef kluba zastupnika SDP-a BiH i član predsjedništva Partije Evropskih Socijalista (PES) održao je sastanak sa Dietmarom Kosterom, njemačkim zastupnikom u Evropskom parlamentu i izvjestiocem u sjeni za Bosnu i Hercegovinu.
28.10.2021. u 11:49
get url
text

Tema razgovora je bila aktuelna politička i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz SDP-a.

Kako se ističe u saopćenju, Magazinović je informisao Kostera o tome da je glavni uzrok blokade institucija Bosne i Hercegovine neprihvatanje civilizacijske odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida od Milorada Dodika nakon koje je uslijedio niz poteza koji imaju obilježje rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. To sve je dovelo do političke i sigurnosne destabilizacije države.

Naglasio je da je u pozadini destabilizacije pokušaj skretanja pažnje sa brojnih kriminalnih afera u kojima učestvuju političari ili osobe sa političkom podrškom, te da je očigledno da je jedan broj ljudi spreman državu odvesti u haos kako bi se sakrile nezakonitosti. On je naglasio da je rješenje svih problema u Bosni i Hercegovini u reformi pravosuđa koje će umjesto da radi po uputama političara, početi da ih procesuira.

- Komentarišući mogućnost sankcija sa političare u Bosni i Hercegovini, Magazinović je istakao svoju podršku, te naglasio da oni koji silom upravljaju političkim procesima jedino razumiju jezik sile. Napomenuo je da je do sada često bila praksa da se prema "lošim momcima" EU ponašao tolerantno, što je u pravilu za rezultat imalo nastavak njihovog lošeg ponašanja zbog čega sada trpimo posljedice - navode iz SDP-a.

Tema razgovora je bio i proces izmjena Ustava i Izbornog zakona gdje su se sagovornici složili da se ni po koju cijenu ne smije odustajati od evropskih vrijednosti niti pristajati na rješenja koja bi bila neprihvatljiva u bilo kojoj državi Evropske unije.

Sagovornici su razgovarali i o migrantskoj krizi u svjetlu brutalnosti koje se dešavaju na granici sa Hrvatskom, o uticaju susjednih država na politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, ali i drugim temama prisutnim u Evropskom parlamentu, a koje se tiču naše regije, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.