open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Mahmuljin: Izricanje presude zakazano za januar 2021. godine
Izricanje presude Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića zakazano je za 22. januar iduće godine.
02.12.2020. u 17:43
get url
text

U završnim riječima Odbrane branilac Nermin Mulalić je istaknuo da dokazi potvrđuju da Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad Odredom "El-Mudžahidin", niti izvršiocima zločina. On je naglasio da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ni ko su izvršioci. Mulalić je citirao svjedoka S-8 koji je kazao da je grupa fanatičnih Jermenaca izvršila djelo.

- Između komandanta i izvršilaca postoji sedam nivoa komandnog kadra. Tužilaštvo nije provelo nijedan značajan dokaz kakva je bila unutrašnja struktura i odnosi unutar te strukture u Odredu 'El-Mudžahidin' - kazao je Mulalić, dodavši da je unutrašnja struktura bila drugačija nego u drugim jedinicama što je od velikog značaja za postojanje efektivne kontrole.

Mulalić je podsjetio i na iskaz svjedoka S-20 koji je naveo da je postavljenje straješina unutar Odreda vršila "šura", odnosno neka vrsta izvršnog organa.

- Služba vojne i državne sigurnosti je prikupila dokaze da Odred ima svoj lanac komandovanja i da nema nikakve veze s Armijom BiH - kazao je Mulalić.

Branilac je rekao da je vještak Tužilaštva BiH u svom nalazu napisao da je idejni vođa i neprikosnoveni autoritet Odreda bio šejh Enver Šaban, te da su Odredom rukovodili "mudžahedini" iz inostranstva. Dodao je da je i svjedok S-20 u svojoj izjavi naveo da je do ljeta 1994. godine Odredom iz Milana rukovodio šejh, koji je došao u BiH u ljeto 1994. i preuzeo ulogu vrhovnog autoriteta. Vještak Odbrane, kako je kazao Mulalić, utvrdio je da su centri van BiH imali efektivnu kontrolu nad Odredom.

- Svi dokazi potvrđuju da Odred nije bio u sistemu rukovođenja i komandovanja. Svjedoci su potvrdili da nije bilo komunikacije i da nije postojao odnos "nadređeni i podređeni" između Mahmuljina i Odreda - dodao je.

Mulalić je naglasio da su svjedoci iz Službe vojne sigurnosti potvrdili nefunkcionisanje sistema izvještavanja kada je u pitanju Odred.

- Ne postoji nijedan izvještaj upućen iz Odreda 'El- Mudžahidin' Armiji BiH. Svi svjedoci iz Službe vojne sigurnosti potvrdili su da nisu imali komunikaciju niti kontrolu nad Odredom. Odred je imao neovisan i od Trećeg korpusa nekontrolisan sistem kažnjavanja - kazao je Mulalić, dodajući da kako Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad Odredom, tako nije niti bilo ko od civilnih i vojnih struktura u BiH.

Mahmuljin, prema njemu, nije mogao ni da spriječi počinjenje djela.

Suđenje Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa ABiH, počelo je u martu 2016. godine. On je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak iznošenja završnih riječi Odbrane zakazan je za 9. decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.