open-navfaktor-logo
search
Problemi
Mahmutbegović i Dunović traže okončanje procesa imenovanja sudija Ustavnog suda
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine uputio je u novembru i januaru urgencije Uredu predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH u vezi s procesom imenovanja sudija Ustavnog suda budući da je taj proces blokiran, a u toj instituciji nedostaju četiri sudije.
05.02.2020. u 13:58
get url
text

Budući da ni nakon dvije urgencije predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nije dostavio listu potpredsjednicima Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću na saglasnost, oni su danas uputili dopis predsjedniku FBiH Marinku Čavari kojim od njega traže da što prije okonča taj proces.

- Zahtijevamo da imenujete sudije s dostavljene liste kandidata, a u skladu sa zajedničkim prijedlogom dva potpredsjednika za dvoje sudija, te nam to proslijedite na saglasnost, kako bi konačan prijedlog mogao biti upućen Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji imenovanje potvrđuje - stoji u dopisu.

Kako je u razgovoru za Fenu pojasnila potpredsjednica Melika Mahmutbegović nejasno je zašto se to pojavilo kao problem jer su oni završili proceduru. Mahmutbegović podsjeća da su ona i potpredsjednik Dunović još 3. decembra poslali predsjedniku Federacije njihove usaglašene prijedloge za sudije Ustavnog suda, a nakon toga uslijedilo je zatišje iako su od tada stigle dvije urgencije Ustavnog suda da se taj posao završi.

- U Ustavnom sudu trenutno nedostaje četvero sudija i to dva iz reda bošnjačkog naroda, jedan iz reda hrvatskog naroda dok je u toku konkursna procedura za imenovanje jednog sudije iz reda srpskog naroda - dodala je Mahmutbegović.

Potpredsjednica je stoga upozorila da Ustavni sud sada ima ozbiljan problem funkcioniranja posebno kada je u pitanju Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer zbog nedostatka sudija Vijeće ne može zasjedati i pravovaljano odlučivati o zahtjevima za ocjeni ustavnosti kada je u pitanju vitalni nacionalni interes.

Napomenula je da Ustavni sud zasigurno ima veoma mnogo zahtjeva za ocjenu ustavnosti zbog čega je i predsjednica Ustavnog suda dva puta slala urgenciju za okončanje tog procesa. Podsjetila je Mahmutbegvić i na činjenicu da pitanje nedostatka sudija u Ustavnom sudu postoji od 2015. godine kada je Sead Bahtijarević otišao iz Ustavnog suda, a kasnije su u penziju odlazile i druge sudije, a od tada nije imenovan niti jedan sudija Ustavnog suda.

To je i razlog zbog kojeg se došlo do problema nedostajućih sudija, kaže Mahmutbegović, i sada je situacija alarmantna, a problem je samo što predsjednik Federacije BiH iz nepoznatog razloga to zadržava i ne šalje prijedlog u proceduru.

- Zbog toga su upućene urgencije prema predsjedniku Marinku Čavari da se to ubrza. Budući da postoji šutnja predsjednika Čavare, meni nejasna, danas smo uputili ponovno zahtjev i urgenciju da nam konačno da na saglasnost listu kandidata kako bi se to uputilo u Dom naroda na konačno imenovanje sudija - kazala je Mahmutbegović.

Na taj način bio bi otklonjen trenutni ozbiljan problem kada je u pitanju Ustavni sud FBiH koji sada teško ili skoro nikako ne može funkcionirati, zaključila je u razgovoru za Fenu potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.