open-navfaktor-logo
search
Osudila napade
Mahmutbegović: Zaustaviti hajku na reisa Kavazovića, on nikad nije znao da mrzi
Potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Melika Mahmutbegović osudila je kampanju koja se ovih dana vodi u javnosti u Bosni i Hercegovini protiv ličnosti reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosne i Hercegovine Huseina ef. Kavazovića, a zbog njegove poruke da će građani Bosne i Hercegovine braniti državu Bosnu i Hercegovinu i njezine institucije ukoliko ova zemlja bude ponovo napadnuta.
07.03.2023. u 16:14
get url
text

- Osuđujem bjesomučnu hajku koja se vodi protiv reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Reis Kavazović je tokom decenija rada najprije kao muftija tuzlanski, a potom poglavar Islamske zajednice bio i ostao umjeren, čovjek sklon dijalogu, saradnji i međusobnom razumijevanju. Čovjek koji je kao muftija tuzlanski prošao dva logora, upoznao logore tzv. Herceg-Bosne nastale tokom provođenja "udruženog zločinačkog poduhvata", ali i mučitelje iz struktura ratne tzv. srpske republike, i čija je, na koncu, najuža porodica preživjela mučenja i torture - nikada nije pozivao na mržnju i nasilje, koji mu se sada spočitavaju - ističe Mahmutbegović.

Naglašava da je reis Kavazović čovjek koji je 1995. dočekao hiljade Podrinjaca koji su preživjeli genocid u Srebrenici i lično od njih tražio da se ne osvećuju za učinjeno im zlo.

- Jer osveta je, kako nas učio rahmetli Alija Izetbegović, pokreće lanac zla koji nema kraja. Nije uvaženi reis efendija pozivao na mržnju ni kada su u njegovom muftijstvu ubijani brojni povratnici nakon agresije i genocida. Na koncu, reis Kavazović je čovjek koji je među prvima je osuđivao terorističke atake počinjene navodno u ime islama, ne samo u BiH nego i širom Evrope. Upravo je on 2015. inicirao Zajedničku izjavu kojom se osuđuje svaki oblik terorizma. Zbog toga je priskrbio ogromno poštovanje diljem svijeta.

Dakle, reisu-l-ulema Kavazović, kao i njegov narod, nikad nije znao da mrzi. Prozivati njega za raspirivanje mržnje i pozivanje na konflikt u najmanju je ruku degutantno, podmuklo i s vrlo jasnim opasnim namjerama. Svi domaći i međunarodni akteri bi morali iznimno cijeniti ulogu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i njegov doprinos miru u BiH - navodi se u saopćenju Melike Mahmutbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.